Új ereklyetartóban Szent Adalbert földi maradványai

Kitekintő – 2014. április 24., csütörtök | 13:34

Új ereklyetartóban helyezték el április 23-án a prágai Szent Vitus-székesegyházban Szent Adalbert földi maradványait.

Szent Adalbertet, a prágai püspökség fővédőszentjét közösen tisztelik csehek, magyarok és lengyelek. A legenda szerint ő keresztelte és bérmálta meg Szent István királyt. Ő az esztergomi egyházmegye védőszentje.

Az ünnepség alkalmával tartott szentmisét Miloslav Vlk volt prágai érsek celebrálta. „Szent Adalbert volt az első európai jelentőségű cseh, aki az első és a második évezred fordulóján jelentős szerepet játszott Európában” – hangsúlyozta szentbeszédében Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje.

A Szent Vitus-székesegyházban egybegyűlt több száz hívő a mise alatt egyebek között a csehek, lengyelek, magyarok és a németek barátságának és együttműködésének megerősítéséért imádkozott.

Szent Adalbert földi maradványai elhelyezését egy új ereklyetartóban Miloslav Vlk bíboros kezdeményezte a kilencvenes években, amikor Prága érsekeként a cseh katolikus egyház élén állt. A háromféle kemény fából készült új ereklyetartónak házformája van. A katedrális Szent Adalbertről elnevezett neogótikus oltárárán helyezik el.

Magyar Kurír