Új görögkatolikus püspököt kapott Szicília

Kitekintő – 2015. július 3., péntek | 18:00

Kocsis Fülöp metropolita részt vett a szicíliai Pianai Egyházmegye ünnepén: június 28-án felszentelték Giorgio Demetrio Gallaro püspököt. A Hajdúdorogi Metropólia hírét adjuk közre.

XI. Piusz pápa 1937-ben alapította meg a Szicíliában élő görögkatolikusok számára a Pianai Egyházmegyét, melynek eddig összesen három püspöke volt. Őket követi a június 28-án felszentelt Giorgio Demetrio Gallaro.

A szentelés első momentuma a püspökjelölt hitvallása, melyet nyilvánosan a palermói görögkatolikus társszékesegyházban tett az előző esti ünnepi vecsernye keretében.

Másnap a szentelés szertartása a székváros, Piana degli Albanese székesegyházában a Szent Liturgia keretében történt. Természetesen a hívek zsúfolásig megtöltötték a templomot, hiszen az utolsó püspökszentelés 26 évvel ezelőtt történt ebben az egyházmegyében.

A három szentelő püspök Donato Oliverio lungrói, Dimitriosz Szalakhasz athéni és Nicola Samra newtoni (Egyesült Államok) melkita főpásztorok voltak. Velük együtt részt vett a szertartáson Paolo Romeo palermói bíboros, aki a sede vacante (a püspöki szék betöltetlensége – a szerk.) időszakában ennek az egyházmegyének apostoli kormányzója volt, valamint Sotír Ferrara emeritus püspök. Jelen volt még William Skurla pittsburgh-i metropolita, Kurt Burnette passaici püspök az Egyesült Államokból, és a szinte teljes szicíliai püspöki kar. A számos egyházi vezető között nagy öröm volt látni Kocsis Fülöp metropolitát is, aki köszöntőbeszédében kifejezte örömét, hogy a Szicíliában élő görögkatolikusoknak ismét van saját pásztoruk.

Fotó: Hajdúdorogi Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria