Új műhelyt kaptak az autizmussal élő fiatalok Nagyváradon

Külhoni – 2017. március 22., szerda | 13:10

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök március 21-én áldotta meg az Élet Autizmussal Egyesület napközi foglalkozásokra alkalmas műhelyét a Kanonok sor 25. szám alatt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Élet Autizmussal Egyesületet Bacsadi Gabriella alapította négy évvel ezelőtt; 2014 tavaszán kezdte meg tényleges tevékenységét szintén a Kanonok sor 25. szám alatt egy helyiségben, melyet a nagyváradi katolikus püspökség bocsátott a rendelkezésére. Az elért eredmények egyik elismerése, hogy az egyesület tavaly újabb két termet vehetett birtokba az emeleti részen.

Az egyikben hétköznaponként 9 és 13 óra között kézműves-foglalkozásokat tartanak autista fiatalok számára: „szalvétatechnikával” egyebek mellett képeslapok, karkötők, gyöngyös tojások készülnek. A másikban pedig varroda működik, a civil szervezet tizenegy tagja közül ugyanis kettő szerződéses munkaviszonyban áll egy ruhagyárral, és az otthoni munkát tulajdonképpen itt végzik el felügyelet mellett: nadrágzsebeket készítenek mindennap 8 és 14 óra között. A korábban megáldott földszinti szoba sem áll üresen: a székhelyként szolgáló irodának biztosít teret, illetve egyéb foglalkozásokat is tartanak ott az autisták számára, hiszen van, aki nem tud írni vagy nem ismeri a színeket. Emellett a fiatalok önkéntesként is dolgoznak, takarítják a múzeumkertet, a székesegyházat, besegítenek a Caritasnak.

„Örülünk a lehetőségnek, hálásak vagyunk Böcskei László püspöknek a támogatásért, mert nélküle nem jutottunk volna el idáig”– nyilatkozta az Erdon.ro portálnak Bacsadi Gabriella, az egyesület elnöke. A főpásztor – mint minden alkalommal – nagy szeretettel üdvözölte az autista fiatalokat. „Ez egy rendkívüli alkalom, azért jöttünk, hogy megáldjuk ezt a kis központot. Az elmúlt időben egy kicsit alakultunk, a Jóisten valamiféleképpen mindig mutat egy utat, és ennek az eredménye az is, ami eddig megvalósult, és amit ezentúl szeretnénk kibontakoztatni”– fogalmazott.

Forrás: Várad.org

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria