Új rektor a római Német–Magyar Kollégium élén

Kitekintő – 2015. március 2., hétfő | 9:03

Július 31-én, Loyolai Szent Ignác ünnepén veszi át Stefan Dartmann SJ a Collegium Germanicum et Hungaricum vezetését Benedikt Lautenbacher SJ eddigi rektortól, aki négy éven át vezette a kollégiumot – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


Az ötvenkilenc éves Dartmann németországi és jeruzsálemi filozófiai és teológiai tanulmányai után az uppsalai egyetem vallástudományi fakultásán végzett kurzusokat. 1986-ban szentelték pappá Stockholmban, ahol tizenegy éven át volt a Szent Eugénia-templom plébánosa.

2010-ben őt bízta meg Peter-Hans Kolvenbach általános jezsuita rendfőnök a két német rendtartomány összevonásával egyesített új német provincia vezetésével. Akkor 450 jezsuitát számlált a német provincia, amihez Németországon túl Dánia és Svédország is hozzátartozott. 2010-ben, hatéves mandátuma lejártával a német püspöki konferencia Kelet-Európa katolikus egyházait segítő karitászszervezetének, a Renovabisnak lett a vezetője.

Benedikt Lautenbacher eddigi rektor ősztől a német jezsuita provincia Fundraising, azaz forrásteremtő programját irányítja.

A római Pápai Német–Magyar Kollégiumban jelenleg hetven diák tanul tizenöt különféle országból, akik a német nyelvterületről, illetve az egykori Magyar Királyság területének mai országaiból érkeznek Rómába. A magyar diákok száma jelenleg tizenkilenc, húsz német ajkú és húsz horvát mellett négy szlovén és négy szlovák szeminarista tagja a kollégiumnak, valamint egy finn, egy svéd és egy luxemburgi diák.

Fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír