Új szobrot kap Hám János Szatmárnémetiben

Külhoni – 2014. december 11., csütörtök | 11:47

Hám János új szobrának leleplezésére 2015. január 6-án, vízkereszt ünnepén, a 11 órás püspöki szentmise után kerül sor a szatmárnémeti székesegyház előtt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sajtóreferense.

Idén lehetőség nyílt rá, hogy a Szatmári Római Katolikus Püspökség lecserélje Hám János 1999-ben leleplezett mellszobrát egy nagyobb, a püspököt ülő helyzetben és a hívek felé fordulva ábrázoló, egész alakos szoborra. A tér is befogadóbb lesz körülötte, ülőhelyekkel, megfelelő kövezettel és környezettel. 

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében járva csaknem mindenhol találunk Hám János-emlékeket, ennek ellenére, ha valaki végigsétál Szatmárnémeti utcáin, kevés eséllyel szerezhet tudomást és ismereteket arról a püspökről, aki egykor széppé tette Szatmárnémetit, kiemelve a csizmadiavárosok sorából.

Hám János egri kanonokot 1827. május 25-én nevezték ki az akkor már több mint egy éve püspök nélkül levő szatmári egyházmegye élére. Szentelésére a következő év március 16-án került sor. Akkor a fiatal – 1804-ben alapított – egyházmegye kifejezetten szegény volt, a püspöki székhely, Szatmárnémeti pedig, ahogy a korabeli iratok a városképről említik, „szomorú állapotban volt”. Az új főpásztor építkezni kezdett: egyrészt lelkiekben; papjai nevelése, szerzetesrendek letelepítése, lelkesítő, mindenkit megszólító szentbeszédei által, másrészt valóságos építőkövekkel; számos templom épült püspöksége idején (kálvária-, Hildegárda-, zárdatemplom), és több mint huszonegy plébániaépület. A város arculatát meghatározó intézkedései között szerepel, hogy elkanyarította a Szamos folyását, így építethették meg a jelenlegi Kazinczy utcát és István teret. A város arculatát szintén jelentősen meghatározta a székesegyház befejezése, a köré épült tér és a püspöki palota. Ezen túl több középület is Hám János munkásságáról tanúskodik.

Egy iskola és egy utca elnevezése, valamint egy kis, a járókelőknek hátat fordító mellszobor biztosan nem elég a változatos alakokkal, szobrokkal, szinte zűrzavarosan sokféle utcanévvel terhelt városban. A történelem sokszínűsége elkeverte az árnyalatokat és eltolta a hangsúlyokat a városépítő püspök emlékezetéről, aki nem csak arculatában határozta meg Szatmárnémetit. Hám János nagy hatással volt a város korabeli lakóira megjelenése, példája által és szociális szervező munkája révén. A hívek már életében szentként tisztelték, a polgárok példának tekintették visszafogott életvitelét, kultúrát támogató megnyilvánulásait – olvasható az új szobor közelgő avatása alkalmából kiadott közleményben.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír