Újraszentelték a pápai Esterházy-kastély kápolnáját – VIDEÓVAL

Hazai – 2015. április 27., hétfő | 18:05

A felújított pápai Esterházy-kastély kápolnáját Márfi Gyula érsek szentelte fel április 25-én, szombaton. Az eseményről a Veszprémi Főegyházmegye számol be.

Az ünnepi szentmisén Márfi Gyula érsekkel közösen mutatta be a szentmisét Mail József apát, gazdasági helynök, pápai főesperes, Szijártó László kerületi esperes, pápa-tókerti plébános, Bali Tibor helyettes esperes, külsővati plébános, Salgó Ferenc, a Szent Anna-templom plébánosa és Rudi Péter bakonyjákói plébános.

Homíliájában a főpásztor a kőtemplom és a lelki templom összetartozásáról, jelentőségéről beszélt. Hangsúlyozta, bármilyen egyszerű keresztények is legyünk, ha hívő lélekkel megyünk be a templomba, magunk is Krisztus-hordozóvá válhatunk, és ezáltal elvihetjük magunkkal Krisztust a templomon kívülre, a hétköznapi emberek közé. Az érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy mindannyian „mozgó tabernákulomokká” válhatunk. Amikor megbánjuk bűneinket, saját testünk és lelkünk templomát tesszük tisztává, ezáltal mi magunk is templomépítőkké válunk.

Az Esterházy-kastélyt 1945-től 1959-ig a szovjet hadsereg használta, sajnos ebben az időszakban az épületben jelentős károk keletkeztek. A kápolna szinte teljes berendezését a nyitott kazánokban tüzelték el, ennek füstje tönkretette a freskókat is. Amikor véget ért a háború, a kápolna megmaradt berendezése is eltűnt a liturgikus ruhákkal együtt. A tárgyak további sorsát nem ismerjük, amit tudunk, hogy a kápolna oltára a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban van. Az oltár fölött lévő keresztet pedig a Szent István vértanú-templom Mária-kápolnájában őrizték meg – mondta el Mail József apátkanonok, plébános.

Az 1990-es években a kápolna freskóit felújították, a helyreállított épületet pedig Europa Nostra díjjal tüntették ki. Akkor az egykori kápolnában a városi könyvtár olvasóterme kapott helyet. A kastély 2015-ös felújításával azonban a Szent Kereszt-kápolna is visszakapta eredeti funkcióját. A kápolnában a tervek szerint ünnepi alkalmakkor szentmisét mutatnak majd be, illetve a házasság szentségét is kiszolgáltatják.

Fotó és videó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria