Ülésezett a Magyarországi Cursillo Mozgalom Nemzeti Titkársága Máriabesnyőn

Hazai – 2017. február 21., kedd | 11:35

A Magyarországi Cursillo Mozgalom Nemzeti Titkársága február 17–18-án Máriabesnyőn tartotta éves értekezletét – tájékoztatta szerkesztőségünket a titkárság világi elnöke, Fabók Ildikó.

A résztvevők Székely János püspök vezetésével áttekintették az elmúlt év során az országos egység létrehozása érdekében tett lépéseket, illetve az elvégzett feladatokat.

Ezt követően megbeszélték az előcursillónak szentelt 2017-es év programjait (az előcursillo a személyek és környezetek felkutatása és kiválasztása, majd a leendő résztvevők személyes előkészítése a cursillóra), valamint a vezetők, a „magvetők” feladatait, szolgálatait.

A közösség nagy ünnepre készül május 6-án, Fatimában. Ekkor lesz a Cursillo Világtalálkozó, amikor a Mária-jelenések centenáriumát, valamint az alapító, Eduardo Bonnín születésének 100. évfordulóját is ünnepli a mozgalom. A találkozón felajánlják a Cursillo Mozgalmat a Szűzanyának.

A magyarországi Cursillo Mozgalom tagjai folytatják az evangélium hirdetését, a magvetést az egyházmegyei hétvégeken, valamint a börtönökben és a cigány közösségekben.

A Cursillo spanyol (pontosabban mallorcai) eredetű egyházi lelkiségi mozgalom. A Cursillo de Cristiandad elnevezés jelentése: „a kereszténység rövid tanfolyama”.

Az első cursillót 1944-ben tartották. A lelkigyakorlat mind az öt kontinensen elterjedt. Magyarországon 1989-ben tartották az első cursillót, azóta több tízezren végezték már el.

A háromnapos lelki úton a résztvevők találkoznak önmagukkal, Istennel és embertársaikkal. Ez a hármas találkozás általában fellelkesíti, megrendíti, erővel tölti el őket. Sokuk élete teljesen megváltozik. Gyakran szövődnek fontos barátságok, születnek új közösségek a lelkigyakorlat során. A cursillo egy hétvégén zajlik, csütörtök estétől vasárnap délutánig tart, utána pedig folytatódik a felfrissült, megújult életben. A cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, törekszik a hiteles életre.

Fotó: Magyarországi Cursillo Mozgalom Nemzeti Titkársága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria