Ünnepi kórustalálkozó a mezőkövesdi Szent László-templomban

Kishírek – 2015. augusztus 12., szerda | 12:59

Idén július 21-én rendezték meg az Egri Főegyházmegye ezeréves múltjára emlékezve a „Dicsérjétek az Urat!” elnevezésű kórustalálkozót a Mezőkövesdi Esperesi Kerületben. A rendezvény az I. Matyó Világtalálkozó hivatalos programjai között is helyet kapott – számol be az egyházmegye.

Az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett kórustalálkozó fővédnöke a hagyományokhoz híven Ternyák Csaba egri érsek volt. A rendezvényen részt vett Fekete Zoltán, Mezőkövesd város polgármestere, valamint a képviselő-testület tagjai. Meghívott vendégek voltak többek közt Szabó József Béla főegyházmegyei zenei igazgató, Berkes László pápai prelátus, a Jézus Szíve-templom plébánosa is.

E rendkívüli alkalomból a szervezők helyi jellegzetességekkel igyekeztek különlegessé tenni a találkozót, így tiszteletbeli vendégként egy mezőkövesdi származású, országos hírű egyházzenei szakembert hívtak meg Tóth József, az Országos Magyar Cecília Egyesület titkára, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett karnagy-zeneszerző személyében. A kórusok egyik művét közösen adták elő vezetése alatt.

A rendezvény elején Medvegy János apát-plébános, kerületi esperes köszöntötte a megjelenteket, a találkozó végén pedig Szabó József Béla szólt hozzájuk. Végül Tóth József méltatta a találkozó jelentőségét, ezt követően Medvegy János és Tóth Imre, az egyháztanács elnöke adták át az emléktárgyakat, a matyó világtalálkozó logójával, a matyó rózsával díszített tarisznyákat a kórusok képviselőinek.

Az idei találkozón részt vett a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola gyermekkara, a mezőkövesdi Szent László-plébánia Szent Család énekkara, a mezőszemerei Sarlós Boldogasszony női kar, a mezőkövesdi Jézus Szíve-templom férfikara és vegyeskara, valamint az idén 20 éves jubileumát ünneplő Szent László kórus.

A találkozót 2004-ben, az Egri Főegyházmegye alapításának 1000. évfordulójára emlékezve hívták újra életre, elnevezése is utal az egyházmegye múltjára: „Az 1000 éves Egri Főegyházmegyére emlékező »Dicsérjétek az Urat!« ünnepi kórustalálkozó”. A Mezőkövesdi Esperesi Kerületben rendezik meg, fővédnöke az egri érsek. Minden évben más-más énekkar szervezi, a kórust fenntartó egyházközség és annak elöljárója támogatásával. A találkozóra minden alkalommal meghívnak egy vendég énekkart is. A rendezvény során az aktuális egyházi évhez vagy az adott helyszínhez kötődő zeneművet is előadnak a kórusok.

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria