Úrnapját ünnepelték Szatmárnémetiben

Külhoni – 2017. június 19., hétfő | 11:39

Az Oltáriszentség főünnepén, vagyis Úrnapján, június 15-én a szatmárnémeti Székesegyházban ünnepi szentmisét mutattak be, majd a hagyományoknak megfelelően körmenetet tartottak a régi főtéren.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Dicsőíteni jöttünk a kenyér és bor színe alatt köztünk lakó Isten fiát – mondta bevezető beszédében a főcelebráns, Schönberger Jenő püspök a bevonulást követően, majd kifejtette: „Ettől nagyobb ajándékot nem adhatott volna Isten nekünk, mint önmagát. Ezzel mintegy megelőlegezi a mennyországot. Engedjük, hogy a mai liturgia abba a mennyeibe vonjon be mindannyiunkat… Semmi mást nem kell tennünk, csak nagyra nyitni a szívünket és engedni a lelkünkön keresztül a köszönetet, a hálát, a dicsőítést és magasztalást. Mindezt együtt, közösen, hiszen az Oltáriszentség Krisztus-közösséggé épít bennünket. Az ő közössége vagyunk, egy szív, egy lélek vele.”

A homíliát Hankovszky Ferenc püspöki helynök, irodaigazgató mondta. Hangsúlyozta, mindig hálát kell hogy adjunk Istennek azért a kenyérért, amit magunkhoz vehetünk, s azért a másfajta kenyérért is, ami maga Jézus. Mindkettő kell ahhoz, hogy teljes emberek legyünk. „Jézus soha nem törte meg úgy a kenyeret, hogy előtte nem adott volna hálát. Mindig gondja volt az emberek kenyerére. A Miatyánkban a testi szükségleteink közül ez az egyetlen, amiért külön könyörgött. A Biblia figyelmeztet minket, hogy legyünk hálásak a kenyerünkért, legyünk készek megosztani másokkal és legyünk elégedettek azzal és annyival, amennyit éppen kaphatunk, mert nagy nyereség az istenfélelem, megelégedéssel.”

Hankovszky Ferenc a lélek kenyeréről beszélt: „Jézus figyelmeztet, nem csak kenyérrel él az ember. Lelkünk is van, és a lelkünket is táplálnunk kell, ha emberi életet akarunk élni. A kenyér nemcsak a test táplálására van, hanem minden Istentől kínált táplálék a lélek erősítésére is szolgál. Ne csak a testtel foglalkozzunk, hiszen ha így történne, lélektelenné válnánk mi, emberek, illetve az általunk alkotott társadalom – aminek amúgy szomorú tanúi vagyunk. A lelkünkkel való foglalkozás nem olyan fényűzés, amit fontosabb feladatok híján ráérő emberek megengedhetnek maguknak, hanem ugyanolyan életszükségleti feladat, mint a testünk táplálása. A Szentírásban látjuk, Jézustól sokan csak kapni akarnak ajándékokat, de őt magát elutasítják. Kenyér kell, de Jézus nem. Az Üdvözítő ajándékaira szükségünk van, tudatosítanunk kell, hogy nélküle nem élhetünk. Gondoskodását, alkalmi segítségét sokan szívesen veszik, de vele nincs kapcsolatuk. Kevesen vannak, akik feltétel nélkül elfogadják őt annak, akinek ő mondta magát.” Hozzátette: a Biblia nyelvén a hit teljes lelki egységet jelent, amikor valaki alárendeli a maga akaratát az Úr Jézusénak, amikor feladja a Jézustól való különállását, és egészen kész arra, hogy azt tegye, amit ő kér. Pál apostollal szólva: „Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem” (Gal 2,20). „Ez nem egy megfoghatatlan üres szólam, hanem hús-vér valóság a hívő ember életében. Ezt a harcot folyamatosan megharcolja, újra és újra igent mond Jézus akaratára, és hálás azért, hogy vezeti őt. Meg van győződve arról, hogy Jézus akarata mindig jobb, mint a sajátja. Jézus feláldozta saját testét, hogy mi életet, örök életet kaphassunk. Így meri kimondani, hogy én vagyok az élő kenyér, és ha valaki ebből eszik, örök életet kap” – fogalmazott a szónok.

Miután az áldozásban a hívek magukhoz vették Krisztus testét, Schönberger Jenő püspök kivitte az Oltáriszentséget a székesegyházból, és a jelen lévő papokkal, hívekkel körmenetet tartott – a régi központ parkját kerülték meg, a négy pontnál elhelyezett oltároknál megállva, evangéliumot olvasva és imádkozva. Ezzel megmutatta az Oltáriszentséget a világnak, a hívek tanúságtétele közben megáldotta az egész várost. A záróáldást is a székesegyház bejáratától, a Te Deum és a litániák elmondása után adta a püspök.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria