Utcát neveztek el Miskolcon Kelemen Didák minorita szerzetesről

Megszentelt élet – 2016. május 2., hétfő | 11:40

Április 28-án leplezték le Miskolcon a 17–18. században élt minorita rendfőnök emléktábláját, amely a rend temploma melletti Földes Ferenc Gimnázium falán kapott helyet, valamint az új utcanévtáblát is: a rendház, a templom és a gimnázium előtti útszakaszt ezentúl Kelemen Didák utcának nevezik.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szerzetes halálának 272. évfordulóján tartott ünnepség szentségimádással és imaórával kezdődött a minorita Nagyboldogasszony-templomban, majd a Kelemen Didák irodalmi pályázat nyertes dolgozatai alapján készült műsort mutatták be a pályázó fiatalok: a Kelemen Didák Fiúkollégium, a Fráter György Katolikus Gimnázium és a Földes Ferenc Gimnázium tanulói.

Ezután került sor az emléktábla és az utcanévtábla avatására. A bronz domborművet – amely Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész alkotása – a minorita rend, a plébánia, az Éltető Lélek Alapítvány és a Földes Ferenc Gimnázium közössége együttesen állította. Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány kuratóriumának elnöke, Veres Pál, a gimnázium igazgatója, Kalna Zsolt minorita tartományfőnök és Kiss János, Miskolc alpolgármestere mondtak ünnepi köszöntőt, illetve ők leplezték le az emléktáblát és utcanévtáblát is. Az eseményen közreműködött a Fráter György-gimnázium kórusa.

Az ünnepség után Kalna Zsolt tartományfőnök – aki egyben a templom plébánosa is – több minorita szerzetessel együtt szentmisét mutatott be. A záróáldást követően átadták a Kelemen Didák-díjat, amit idén hárman vehettek át: Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Takács János, a minorita Nagyboldogasszony-templom képviselő-testületének világi elnöke és Bogdan Adamczyk minorita szerzetes. A díj azoknak a személyeknek adományozható a kuratórium döntése alapján, akik Kelemen Didák kultuszát erősítik, boldoggáavatási ügyét segítik, részt vesznek a templom építésében, helyreállításában, egyházművészeti értékeinek gyarapításában, valamint közösségi, kulturális, tudományos és művészeti szolgálatot végeznek.

Az ünneplők ezután Kelemen Didák sírjához vonultak, ahol közösen imádkoztak a templom- és iskolaépítő szerzetes boldoggá avatásáért.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria