Váci piarista diákok szerepeltek a Nemzeti Színház nagyszínpadán

Megszentelt élet – 2017. február 17., péntek | 9:04

A Nemzeti Színház a magyar kultúra napjához kapcsolódva negyedik éve adja át egy napra nagyszínpadát a diákszínjátszóknak. Idén 240 középiskolás diák, köztük a váci Piarista Gimnázium színjátszóköre vállalkozott arra, hogy január 27-én egy 18. századi iskoladrámával szórakoztassa a nagyközönséget.

A színház 2016. szeptember 24-én sorsolta ki, melyik iskola melyik iskoladrámával foglalkozik majd. A váci piarista iskola színjátszósai Kretsó Cirják Borka asszony és György diák című darabját kapta. A több hónapos próbafolyamat során a lelkes csapat azon volt, hogy ezt a 18. századi szöveget minél alaposabban megismerje és megértse. Ezt követően saját ízlésük és kreativitásuk alapján olyan darabbá formálták, amely a XXI. század diákjai számára is szórakoztató lett.

A pénteki gálaműsort kétnapos intenzív munka előzte meg. Minden csoport szigorú időbeosztás szerint először a Kaszás Attila teremben, majd a Nagyszínpadon próbálhatott. Ezt követően a diákok megismerkedtek a forgószínpaddal, az ügyelőpulttal, a fény- és hangtechnikussal, a színházi öltözőkkel és a művészbüfével.

A díszelőadás napján a színház zsúfolásig megtelt. A sorok között a családtagokon, barátokon kívül a tizennégy iskola vezetője, köztük Futó Béla igazgató feszült figyelemmel várakozott. A váci piarista gimnázium ezen az estén különösen büszke lehetett: sok nevetés, felszabadult hangulat, hatalmas taps követte a csoport előadását. Az estről számos fotó készült, amelyek megtekinthetők a Nemzeti Színház honlapján.

A játék szervezője és a díszelőadás rendezője Rubold Ödön színművész volt, aki Pintér Szilvia drámapedagógussal együtt az iskola csapatának mentora lett. A mentorok figyelemmel kísérték a munkafolyamatot, ötletekkel, tanácsokkal segítették és színesítették a darabot.

A gálaműsor végén egy öttagú, szakemberekből álló zsűri értékelte a csapatok munkáját. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója idén is meghívta a játékban részt vevő 240 diákot és a húsz felkészítő tanárt egy egész napos kirándulásra Csesztvére és Alsósztregovára, a Madách Imre Emlékházba. Ezen kívül mindenki egy háromalkalmas, nagyszínpadi előadásra beváltható szabadbérletet kapott – tájékoztott Bartáné Marianna tanárnő.

Forrás és fotó: Piarista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria