Vallásos társulatok Gyöngyösön a 18–21. században

Kultúra – 2017. június 23., péntek | 12:20

Időszaki kiállítás nyílik Gyöngyösön a Múzeumok Éjszakáján a gyöngyösi Szent Bertalan-templom északi karzatán. A gyöngyösi vallásos társulatokat bemutató tárlat egy évig lesz látható.

A magyar települések, városok és falvak életében és társadalmában gyakori jelenség volt, hogy ájtatos céllal önkéntesen szerveződő társaságok jöttek létre, amelyek confraternitásnak, céhnek nevezték magukat. Létrejöttüket hatékonyan segítették a szerzetesrendek.

A 18. században Gyöngyösön közel harminc iparos és vallásos céh működött. Mind az iparos, mind a vallásos céhek oltárokat tartottak fenn abban a templomban, amelyhez a tevékenységük kötődött. Ennek a témának egy szeletét mutatja be a Vallásos társulatok Gyöngyösön a 18–21. században című kiállítás, amely június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg, és a gyöngyösi Szent Bertalan-templom északi karzatán lesz látható egy éven át. A kiállítás további bemutatására lehetőség nyílik az Egri főegyházmegye különböző intézményeiben (többek között az egyházi iskolákban), buzdítva a helyi közösségeket saját múltjuk, identitásuk jobb megismerésére.

Forrás és fotó: Egri főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria