A város és az egyházmegye újjászületésének 300. évfordulója Temesváron

Külhoni – 2016. október 18., kedd | 10:56

Október 16-án, vasárnap a temesvári Szent György-székesegyházban ünnepi szentmisét mutattak be a város és a Bánság török uralom alóli felszabadulásának 300. évfordulója alkalmából, amely egyben az egykori csanádi egyházmegye újjászületésének évfordulója is.

Roos Márton megyéspüspök meghívására az évfordulós ünnepi liturgia főcelebránsa Miguel Maury Buendía bukaresti pápai nuncius volt. A szentmisén több katolikus egyházmegye főpásztora és a helyi egyházmegye papsága koncelebrált. A szentmise zenei szolgálatát a Chorus&Capella Ecclesiae Cathedralis énekkar látta el, Johann Fernbach karvezető és Walter Kindl székesegyházi karnagy vezetésvel.

A Temesvári Római Katolikus Püspökség a jubileum alkalmából október 12–18. között számos rendezvény keretében emlékezett meg a török uralom alóli felszabadulásról. Október 12-én a püspökség székhelyén nyílt kiállítás Temesvár, 1716 – Egy európai város kezdetei címmel, október 14–15-én pedig Temesvár 1716–2016 – Egy európai történet címmel a Román Tudományos Akadémia városi székhelyén tartottak nemzetközi konferenciát.

Az egyházmegye, a Temesvári Egyházmegyei Egyházzenei Hivatal, a Banatul Filharmónia és a Nyugati Egyetem zenei fakultása közös szervezésében október 18-án, kedden a Szent György-székesegyházban hangversennyel zárul a jubileumi programsorozat.

Forrás és fotó: E-communio.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria