Vatikáni csúcstalálkozót tartanak a közel-keleti válságról

Ferenc pápa – 2014. szeptember 30., kedd | 17:48

A helyzet értékelése céljából október 2–4. között a Vatikánban csúcstalálkozóra kerül sor a válságról, amely hosszú ideje sújtja a közel-keleti térséget. Ferenc pápa is részt vesz az eseményen – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A közel-keleti apostoli nunciusok a Római Kúria vezetőivel tartanak közös tanácskozást a kérdésről. A megbeszélésen részt vesznek Egyiptom, Izrael (Jeruzsálem és Palesztina), Jordánia és Irak, Irán, Libanon, Szíria és Törökország pápai képviselői, illetve a Szentszék New York-i és genfi ENSZ-, valamint Európai Unió melletti megfigyelői.

A Római Kúria részéről az ülésen jelen lesz Pietro Parolin bíboros, államtitkár és helyettese, a Vatikán államközi kapcsolatainak titkára és helyettese, továbbá Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa – aki nemrégiben a pápa küldötteként a régióban járt –, valamint a közvetlenül érintett vatikáni dikasztériumok felelősei: a Keleti Egyházak Kongregációja, a Vallásközi Párbeszéd, a Keresztény Egységtörekvés, az Igazságosság és Béke, az Elvándorlók és Útonlevők, valamint a Cor Unum Pápai Tanács elöljárói.

A résztvevőket Ferenc pápa köszönti a találkozó kezdetén, október 2-án, csütörtökön délelőtt. A megbeszélés október 4-én, szombaton délelőtt ér véget – írja a Szentszék hivatalos közleménye.

Magyar Kurír