Védőszentjük emléknapján találkoztak a levéltárosok Csíksomlyón

Külhoni – 2018. augusztus 16., csütörtök | 15:50

A levéltárosok védőszentjének ünnepén, Szent Lőrinc napján, augusztus 10-én a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár munkatársai találkozót tartottak Csíksomlyón, az újonnan létesült gyűjtőlevéltárban.

Beszámolók hangzottak el az egyes levéltárakról, a munkatársak a gazdasági igazgató jelenlétében megosztották a felmerült szakmai problémákat, majd megtekintették a helyszínen a néhány hónapja beindult restaurátorműhelyt és a 2016-ban kialakított levéltári raktárakat, azt követően pedig a Csíki Székely Múzeumba is ellátogattak.

A lelki ráhangolóval is egybekötött napot a Szent Péter és Pál-templomban való szentmise koronázta meg, amelyet Pál József Csaba temesvári püspök celebrált. A kétnapos találkozót másnap, szombaton a levéltárosok családtagjaival közösen szervezett piknikkel, bográcsozással zárták.

Szent Lőrinc hosszú ideig a legnépszerűbb szentek közé tartozott. Róma egyik kerülete is róla kapta nevét; Spanyolország nemzeti szentje (állítólagos hispániai származása következtében). Nevét viseli Kanada legnagyobb tengeri öble és egyik folyója; Dél-Amerikában hegyet neveztek el róla. Európában számos településnév és templom őrzi emlékét. Amikor I. Ottó császár 955-ben Augsburg mellett, Lech mezején győzelmet aratott a kalandozó magyarok felett, éppen Szent Lőrinc ünnepe volt, ezért Németországban is népszerű szent. A tisztítótűzben szenvedő lelkek, a diákok, szegények, gondnokok, könyvtárosok és levéltárosok, szakácsok, az égési sérüléseket szenvedettek és a tűzzel dolgozók védőszentje.

Forrás és fotó: Bernád Rita-Magdolna/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria