Véget ért az Adalbert von Neipperg apát életútját bemutató kiállítás Nagybecskereken

Külhoni – 2015. szeptember 30., szerda | 9:43

A tárlat szeptember 27-ei zárása alkalmából a vajdasági Nagybecskereki Egyházmegyében vértanúhalált halt német bencés szerzetesre, Adalbert von Neippergre emlékezve Német László SVD püspök ünnepi szentmisét mutatott be Nagybecskereken Gyuris László plébánossal és Franziskus Heeremann OSB apáttal.

Adalbert von Neipperg bencés apát életének utolsó szakaszában kötődött a Bánsághoz, azon belül is elsősorban Versechez. A délvidéki város Szent Gellért-templomában tavaly szeptember 14-én nyitották meg a szerzetes életútját bemutató emlékkiállítást. A tárlatot március 8-ától a nagybecskereki székesegyházban tekinthették meg az érdeklődők.

Német László püspök az emlékmise homíliájában a kiállítás tárgyairól beszélt: a szerzetesi ruha jelképezi az apát hivatását, amelyhez haláláig hű maradt. Az imakönyv rámutat arra, hogy szerzetesi hivatását az imából kapta. A szentségtartó felhívja a figyelmet arra, hogy az Oltáriszentség különös helyet foglalt el az apát életében, ebből merítette az erőt. A két kiskanál az átváltoztatáskor használt víz borba cseppentésére szolgált a II. vatikáni zsinat előtt. A viasztábla a gyöngeséget jelképezi, hiszen Adalbert apát vallotta, az alázat gyöngeségből fakad. A zsolozsmáskönyv a késsel az apát halálára és vértanúságára utal.

Az Adalbert von Neipperg boldoggá avatásához szükséges iratok beszerzése folyamatban van, a főpásztor ennek kapcsán arra buzdította a híveket, imádkozzanak, hogy a szentszéki eljárás sikerrel járjon.

A kiállítást, amelynek egyik megálmodója Maria Theresia von Fürstenberg, a közeljövőben Ausztriában tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria