Vegyészeti ismeretek fakultációt indítanak a kazincbarcikai szalézi gimnáziumban

Megszentelt élet – 2018. január 9., kedd | 15:00

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban a 2018/19-es tanévben a BorsodChem vállalat szakmai támogatásával kétéves vegyészeti ismeretek fakultációt indítanak.

A BorsodChem szakmai támogatásával megvalósuló fakultációra a jelenlegi 10. osztályos tanulók jelentkezhetnek. A vegyészeti ismeretek fakultációt első évben az iskola tanára vezeti majd, de a laboratóriumi gyakorlatokat a BorsodChem szakemberei irányítják. Heti három órát fognak tartani.

A fakultáció célja egyrészt a kémiaérettségi vizsgára való felkészítés, másrészt olyan korszerű gyakorlati laborismeretek átadása, amelyek – akár mérnökként, akár középfokú szakképzettségű szakemberként felhasználható – korszerű, piacképes tudást és gyakorlatot biztosítanak. A képzés kiváló alapot biztosít az érettségi után a vegyész szakirányú OKJ-s szakképzettség megszerzéséhez és a mérnöki, vegyészmérnöki szakirányú továbbtanuláshoz is. A résztvevők a képzés során megismerkedhetnek a korszerű laboratóriumi eszközökkel és vizsgálati módszerekkel, gyakorlatot szerezhetnek a laborálásban. A képzés kiváló lehetőséget teremt azok számára is, akik közvetlenül az érettségi után nem kívánnak a felsőoktatásban továbbtanulni.

Az órákat általában a gimnáziumban tartják, havonta egy alkalommal azonban a BorsodChem vagy az Irinyi János Református Oktatási Központ laboratóriumában. A vegyészeti ismeretek fakultációt választók számára a részvétel kötelező, a diákok osztályzatot kapnak. Ha a jelentkezők száma ezt indokolttá teszi, a fakultációt beépítik az iskola pedagógiai programjába és helyi tanterveibe.

A vegyészeti ismeretek foglalkozást választók esetében a pedagógiai program módosításával lehetővé tennék, hogy a diákok további két fakultációt is választhassanak. Ez azért célszerű, hogy az egyetemi továbbtanulásra készülő diákokat ne korlátozzák leendő szaktárgyaik, érettségi tárgyaik emelt szintű elsajátításában.

A 10. osztályos tanulók szüleinek február 15-én tartandó szülői értekezleten, melyen az új fakultációról nyújtanak tájékoztatást, a BorsodChem képviselői is jelen lesznek. Az érdeklődő diákok számára pedig február 22-én 10 órakor a BorsodChem főbejárata mellett lévő Radnóti Kultúrházban a vállalat szakemberei tartanak tájékoztatót a közös szervezésben megvalósuló  vegyészeti ismeretek fakultáció lehetőségeiről.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria