Veres András szentmisét mutatott be Szent István király ünnepén Győrben

Hazai – 2017. augusztus 22., kedd | 10:52

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án, Szent István király és az államalapítás ünnepe alkalmából szentmisét mutatott be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén koncelebrált Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. Veres András szentbeszédében kiemelte: Szent István király olyan példakép, akire az államalapítás óta minden kor magyarjai emlékeztek, emlékeznek és emlékezni fognak.

Ha a magyarok hűségesek maradnak Szent István örökségéhez, akkor az ország nem fog elveszni. Hamis az a vélekedés, mely szerint a Szűzanya – akinek Szent István felajánlotta hazánkat – magára hagyta volna a magyarokat. A Szűzanya az idők végéig őrzi, védi ezt a népet – hangsúlyozta a győri megyéspüspök.

Szent István azért tudott maradandót alkotni, mert tisztelte az Isten képmására teremtett embert, minden ember számára egyenlő méltóságot hirdetett, és cselekedeteiben, törvényeiben ezt következetesen meg is valósította. Még akkor is, ha tisztában volt a teljes szociális egyenlőség megteremtésének lehetetlenségével a bűnökkel terhelt világban, miként Jézus figyelmeztetett: „szegények mindig lesznek veletek” (Mt 26,11). De az embertárs iránti tisztelet követelményéből nem engedett, hiszen az minden körülmények között megvalósítható.

A király uralkodásra való alkalmassága attól függ, hogy az erények gyakorlásában milyen buzgóságot mutat. Ha a krisztusi értékrend szerint él, akkor alkalmassá válik arra, hogy Isten népét vezesse, kormányozza a földi életben. Szent István királyságát valójában szolgálatnak tekintette, példáját követve Szent László király – akinek jubileumi évét ünnepeljük 2017-ben – sem uralkodni, hanem elsősorban szolgálni akart. Ha társadalmi helyzetünkre, életállapotunkra való tekintet nélkül a szent királyokat követjük az alázatban, akkor nem lesznek értelem nélküli társadalmi viták, felbomló közösségek, családok, házasságok. Meg kell tanulnunk hitből fakadó áldozatossággal szolgálni: a szolgálat a szeretet gyümölcse – mutatott rá Veres András. – A gonosz angyal is abban mutatkozott gyengének, hogy nem akart szolgálni, fellázadt Isten ellen. A gonoszság mindig ott rejlik, ha nem akar, nem kész az ember szeretettel szolgálni. Szent István lelki öröksége a közösségünkben való aktív szerepvállalásra, szolgálatra sürget mindannyiunkat.

Szent István király azért tudott maradandót alkotni, mert közösségben gondolkodott – hangsúlyozta a főpásztor. – A közösséget a gyűlölködéstől és a felfuvalkodottságtól féltette. Valódi, a tagok számára boldogságot adó közösség csak Isten törvényein, szereteten és igazságosságon alapulhat. Isten törvényei az egyén és a közösség boldogulásának útját egyaránt kijelölik. Napjaink súlyos problémája, hogy a házaspárok nem mernek gyermekeket vállalni, félve a jövő kilátástalanságától. Azonban a nagyobb család, a nagyobb közösség megerősíti az egyén személyiségét a kihívásokkal szemben. Szent István király családban, közösségben és nemzetben gondolkodott. Szent István abban is példa számunkra, hogy békés együttműködésre törekedett a szomszédos népekkel és a hazánkban élő nemzetiségekkel is. Elengedhetetlen, hogy mi is megtaláljuk azokat az embereket, azokat a közösségeket, akikkel Isten országát építhetjük. Az egységes Európát nem teremthetjük meg Krisztus nélkül.

Veres András az amerikai születésű Nobel-díjas író, Thomas Stearns Eliot gondolatát idézte Európa identitásvesztésének veszélye kapcsán: „Ha a kereszténység eltűnik, vele együtt tűnik el kultúránk és még saját arcunk is.”

A megyéspüspök rávilágított arra, Szent István király nem jó stratéga, hanem hívő ember volt, aki hitére alapozva döntött úgy, hogy a magyar nemzetet a nyugati kereszténységhez kapcsolja, abban a reményben, hogy ezzel nemzete javát szolgálja. Szent István tudatában volt annak, hogy amit mi, emberek csinálunk, pusztán emberi szokásból, az múlékony, könnyen összeomlik, ha azonban Isten törvényeire alapozva építkezünk, akkor építményünk szilárddá válik.

Veres András szentbeszéde végén arra buzdította a híveket, hogy imádkozzanak azért, hogy a kereszténység minden támadás ellenére a krisztusi úton maradjon, és minden kor emberét a szeretet, a szeretetből fakadó áldozatkészség és a béke szeretetében vezesse.

A szertartás keretében a főpásztor megáldotta az új kenyeret.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria