Vértanú kárpátaljai püspökről szóló filmet vetítettek az Ars Sacra Fesztiválon

Kultúra – 2016. szeptember 24., szombat | 15:02

A mártírhalált halt kárpátaljai görögkatolikus püspökről, Orosz Péterről szól Barlay Tamás dokumentumfilmje, amelyet az első Ars Sacra Filmfesztivál keretében vetítettek Budapesten, szeptember 22-én.

A szeptember 25-én, vasárnap záruló Ars Sacra egyházművészeti fesztivált idén tizedszer rendezik meg, a programba a jubileumon első alkalommal került filmes szemle, a mezőnyben három közmédiás alkotó művével.

A kereszt előtt című dokumentumfilmet 2004-ben készítette az MTVA Vallási Főszerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetőjeként dolgozó Barlay Tamás.

Olyan alkotásokat vártak az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába, amelyek valamilyen formában a transzcendens és az ember viszonyát mutatják be. „2004-ben Kárpátalján forgattunk, ott hallottam Orosz Péter titkos püspök történetét. A görögkatolikus egyház 1945-ben a Szovjetunióban az üldözések elől illegalitásba vonult, és titokban szenteltek fel három püspököt. Kettőt közülük hamar elfogtak, Orosz Péterről azonban 1953-ig nem derült ki, kicsoda valójában” – mondta el Barlay Tamás.


A rendező felidézte, hogy a titokban felszentelt püspök közkedvelt, népszerű ember volt, történetek keringtek arról, hogyan adta oda télvíz idején cipőjét egy koldusnak, ingét egy szegénynek. A nép négy éven át rejtegette, míg végül az őt kutató rendőr letartóztatta a püspököt, annak ellenére, hogy akkor már szabadon járhatott, miután Sztálin halála után amnesztiát hirdettek.

A rendőr aztán egy útszéli kereszt előtt agyonlőtte a püspököt, testét a rendőrség garázsában ásták el. A gyilkos évtizedekkel később, halálos ágyán elmondta tettét, és azt is, hová ásták a holttestet – tette hozzá Barlay Tamás.

Az Ars Sacra Filmfesztivál díjkiosztó ünnepsége szeptember 24-én, szombaton este lesz a Premier Kultcafé Örökmozgó termében (volt Vörösmarty Mozi).

Forrás: MTI

Fotó: Nava.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria