Visszaütés helyett használható védekezésre tanították a kisgyerekeket Csíkszeredán

Kishírek – 2017. augusztus 11., péntek | 10:31

A csíkszeredai Szent Imre Ifjúsági Központban szervezték meg a már hagyományosnak számító nyári gyerekfoglalkoztatót július 31. és augusztus 4. között. Az alkalom központi témája idén az iskolai erőszak megelőzése volt.

A különböző témakörök szerint felépített foglalkoztatókon általános iskolás gyerekek vettek részt, naponta 9-től délután háromig.

Az egyhetes foglalkozás fő célja az volt, hogy a gyerekek olyan ismeretek birtokába jussanak, amelyek segítségével könnyebben felismerik, ha az iskolai környezetükben erőszakos viselkedés történik, és kezelni tudják a helyzetet. A szervezők törekedtek arra, hogy a gyermekek olyan módszereket tanulhassanak, amellyel megelőzhetik vagy elkerülhetik az erőszakos viselkedést. Természetesen nem a „visszaütésre” kell gondolni, hanem különböző jó stratégiák kialakítására. Ilyen lehet a térigényre való odafigyelés, veszélyhelyzetek felismerése, a test jelzéseire való figyelés, kizárás, figyelmen kívül hagyás.

A tábor minden napja sajátos nevet kapott, így például a hétfői nap az ismerkedésről, együttműködésről, csapatszellem erősítéséről, valamint az értékszerződés alkotásáról szólt. Kedden a szerepjátékok napja volt, ezek az érzékenyítést szolgálták, hogy a gyermek felismerje: ahogyan viselkedik, kihatással van rá. A továbbiakban szót ejtettek arról, ki hogyan, milyen tulajdonságok által válhat valamelyik szerep áldozatául. A szerda az érzelmek napja nevet viselte – azért szántak erre a témakörre is egy napot, mert a szervezők azt tapasztalják, a gyermekek nem mindig tudják „megfogni”, amit éreznek, ami szorongáshoz, belső feszültséghez vezethet. A következő napon az energiamodulációra összpontosítottak, vagyis szerepjátékokkal és különböző játékokkal, feldolgozva, erőszakmegelőzést szolgáló lehetséges módszereket ismertettek meg.

A tábor ideje alatt nagy szerepet kapott a kreativitás is, méghozzá a művész- és játéksarokban, valamint az egészséges életmódot is népszerűsítették a szervezők. A rendezvényen a gyermekek kipróbálhatták a boxot, megismerkedhettek a jóga alapelveivel és kedvet kaphattak a zumba ritmikus-táncos mozdulatainak gyakorlásához. A relaxációt is gyakorolták, hogy ezáltal a gyermekek kontrollálni tudják érzéseiket, levezetni energiáikat.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria