Volt szalézi diák lett a Google alelnöke

Kitekintő – 2015. május 25., hétfő | 15:01

A brazíliai Nossa Senhora da Vitória szalézi középiskola egykori növendéke, Fábio Coelho lett az online szolgáltatásokat és szoftvereket terjesztő Google Inc. amerikai multinacionális vállalat új alelnöke – tájékoztat a Szaléziak.hu.


Fábio Coelho sikeres üzletember, négy éve vezeti a Google érdekeltségeit Brazíliában. 1974–1978 között volt a délkelet-brazíliai Espírito Santo állam fővárosában, Vitóriában található szalézi középiskola diákja; és gyakran hangsúlyozza a jó alapok fontosságát a tanulmányok és a szakmai képzés során.

A Google új alelnöke, aki a Forbes rangsora szerint a tíz legjobb cégvezető egyike Brazíliában, irigylésre méltó szakmai karrierrel és kiváló vezetői képességekkel rendelkezik. A Rio de Janeiró-i Állami Egyetemen szerzett építőmérnöki diplomát, majd MA fokozatot marketingből és stratégiai tervezésből, végül a Harvardon tökéletesítette ügyviteli tudását.

Milyen emlékei vannak arról az időszakról, amikor a szalézi iskolában tanult?

– Ez abban az időben az egyik legjobb iskola volt Vitóriában, és otthon a szüleim nagyra értékelték az iskola tanulmányi eredményeit. Nagy szeretettel emlékezem vissza tanáraimra, különösen Maria Zuleidére és Carlinhosra, akik kiváló tanárok és remek emberek voltak, de nem felejthetem ki Luiz és Duillie atyákat sem. Az első olyan osztályba jártam, ahová lányok is járhattak, habár nem volt tornaterem és a focipálya sem volt valami jó.

– Az értékek, amelyeket a tanárok adtak át, segítettek valamikor, vagy volt némi hatásuk a választására, a karrierjére?

– Igen, volt egy életvezetés nevű tantárgy, amely akkoriban sokakat inspirált, főleg amikor a továbbtanulás került szóba. Én épületeket terveztem, és ott kezdtem el gondolkodni azon, hogy mérnök leszek.

– Mennyire volt ekkor fontos, hogy jó tanulmányi eredményei legyenek az embernek?

– Úgy tűnhet, hogy nem, de ez mindenkor fontos. Jó kiindulópont volt a remek felkészültség, amelyre a szalézi iskolában tettem szert, ez segített bejutni a riói egyetem mérnöki karára, majd a Harvardra, és a sok munka, a sok tanulás. Semmi sem jön ingyen.

– Egy interjúban rámutat arra, hogy a jó iskolaválasztás befolyásolja a későbbi szakmai eredményeket. Milyen tippeket adna a mostani diákoknak, a leendő szakembereknek?

– Egyre inkább globalizálódó, versenyképes világban élünk, amely hozzáférést biztosít mindenhez, ami érdekli az embert.

A saját tippjeim:

– légy kíváncsi, mindig többet akarj tudni, mint amit kapsz a tanórán;
– kérdezz rá, hogy miért vannak egyes dolgok;
– dolgozz keményen, a siker 90% izzadás és 10% ihlet;
– építs ki jó kapcsolatokat: a hírnév és mások tiszteletben tartása sokat számít, függetlenül attól, hogy kik ők.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria