Záhi Havássz világhírű egyiptomi régész a Pázmány piliscsabai campusán

Kultúra – 2015. május 15., péntek | 14:58

Záhi Havássz világhírű egyiptomi régész, egyiptológus, volt műemlékvédelmi miniszter tart nyílt, ingyenes előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) piliscsabai campusán május 18-án, hétfőn – mondta az M1 aktuális csatorna május 14-i műsorában Major Balázs arabista régész, tanszékvezető.


A PPKE BTK Régészeti Tanszékének vezetője kiemelte: A piramisok, múmiák és Kleopátra: új felfedezések című előadáson Záhi Havássz az ókori Egyiptom birodalmainak régészeti emlékeiről fog beszélni.

Hozzátette, hogy a tudós ugyan rendszeres szereplője a televíziók ismeretterjesztő műsorainak, és talán a legtöbbet tett azért, hogy az egész világon népszerűsítse és közérthetővé tegye az egyiptológia tudományágát, Magyarországon először tart nyilvános előadást.

Havássz nevéhez komoly régészeti sikerek fűződnek: ő fedezte fel a gízai piramisok építőinek sírjait és a baharijai aranymúmiák völgyét is.

Majos Balázs hangsúlyozta, hogy az előadás kitér azokra az eredményekre, melyeket a régészet a modern természettudományok segítségével ért el.

Hihetetlen sebességgel fejlődik például az orvostudomány, melynek eszközeivel az is megállapítható, milyen betegségekben szenvedtek az egykori egyiptomiak, akiknek maradványait mumifikálták – emelte ki a kutató.

Az előadásra a PPKE BTK piliscsabai campusán, a Stephaneum épület Auditorium Maximum termében kerül sor május 18-án 11 órától. Az érdeklődők részvételi szándékukat a hawass@btk.ppke.hu e-mail címen, illetve a (33) 413-699-es telefonszámon jelezhetik május 17-ig.

Fotó: Artsjournal.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria