Zarándoklat Apor Vilmos nyomdokain

Kishírek – 2015. szeptember 18., péntek | 15:55

A Győri Egyházmegye által meghirdetett Apor Vilmos-imaévhez kapcsolódóan Gyulára, a vértanú püspök első szolgálati helyére zarándokoltak Öttevény, Mosonszentmiklós és Kunsziget hívei Winkler Zsolt plébános vezetésével szeptember 10–11-én – tájékoztat az egyházmegye.

A zarándokok első állomása Kecskemét volt, ahol megtekintették a Cifrapalotát, valamint a szintén szecessziós stílusban épült városházát.

Gyulán megkoszorúzták az Apor-emlékművet, majd a vértanú püspökről megemlékező szentmisét ünnepeltek a Nádi Boldogasszony-templomban, elmondták az Apor-litániát és imádkoztak a boldog püspök szentté avatásáért. A templom plébánosa, Kovács Péter püspöki helynök szeretettel és kitüntetett figyelemmel fogadta a zarándokokat. Beszédében szólt a templom történetéről, valamint méltatta Apor Vilmos gyulai munkásságát.

Az út második napján a zarándokok meglátogatták a Mária Múzeumot, amely Szűz Máriához kapcsolódó kegy- és emléktárgyak gyűjteményének is helyet ad, majd megtekintették az Erkel Ferenc szülőházában berendezett kiállítást, a Ladics-házat és a várat.

A zarándoklat utolsó állomáshelye a petőfiszállás-pálosszentkúti kegyhely volt. A búcsújáróhelyet Pál Dániel Csaba pálos szerzetes mutatta be, majd a szentmisében ő szólt a zarándokokhoz.

Az utat végig imádságos lelkület jellemezte, valamint a résztvevők személyes visszaemlékezéseket hallgathattak meg Apor Vilmosról, így kerülhettek még közelebb a vértanú püspökhöz.

Fotó: Római Katolikus Plébánia, Öttevény

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria