Zsinatra készülnek a Nagybecskereki Egyházmegyében

Külhoni – 2017. szeptember 19., kedd | 11:26

Második alkalommal találkozott a zsinati koordináló bizottság a nagybecskereki püspökség épületében szeptember 13-án. A Nagybecskereki Egyházmegye zsinatát 2017 és 2020 között tartják.

A munka hatékonyságát segítette tapasztalataival és tanácsaival Csiszár Klára, a zsinati előkészületek megbízott teológiai tanácsadója. A gyűlés során véglegesítették a zsinati témákat, a tematikus bizottságokat és a hároméves ütemtervet.

A koordináló bizottság tagjai hasznos útmutatót is kaptak munkájukhoz és a zsinati bizottságokkal való együttműködéshez.

Német László SVD nagybecskereki püspök elmondta, hogy a zsinati folyamatok kapcsán első ízben kerül sor pasztorálszociológiai felmérésre az egyházmegyében, amelyhez az anyagi fedezetet a német katolikusok Kelet- és Közép-Európát támogató segélyszervezete, a Renovabis biztosítja. A főpásztor hangsúlyozta, hogy a felméréseket Máté-Tóth András vallásszociológus vezetésével 2018 tavasza és 2019 decembere között a Szabadkai Egyházmegye területén is elvégzik.

A zsinat logóját a tervek szerint az egyházmegye védőszentje ünnepén, Szent Gellért napján mutatják be. A zsinat előkészítésének megnyitóját advent első vasárnapján tartják a székesegyházban, ahol közzéteszik az erre az alkalomra szerkesztett imát is, amelyet három éven keresztül imádkozik majd Bánát hívő népe minden szentmisén.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria