A hitoktatásról és a cigánypasztorációról tartottak képzést kispapoknak Gyulafehérváron

2019. március 19., kedd | 16:05

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet keretei között működő Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola (EMEI) szervezésében hitoktatás és cigánypasztoráció témájában tartottak képzést a kispapoknak március 15-én és 16-án.

A hitoktatás iránt érdeklődő kispapok Székely Beáta és Kind Csilla kolozsvári hitoktatók révén betekintést nyerhettek az interaktivitáson alapuló katekézis világába. A gyakorlati képzés mellett a közös tevékenység révén a katekéták megosztották tapasztalataikat az iskolai és plébániai hitoktatásról, nagy hangsúlyt fektetve a különböző korcsoportok sajátosságaira.

Az első nap zárásaként a meghívott előadók a kispapi közösség egészének tartottak Kett-pedagógiai elemeket tartalmazó foglalkozást, amely – mint Kiss Endre spirituális, az EMEI védnöke fogalmazott – színt vitt a szeminárium hétköznapjaiba.

A hitoktatás témájával párhuzamosan Márkus András, a sepsiszentgyörgy-őrkői Mária Világ Királynője személyi plébánia lelkipásztora a cigánypasztorációban szerzett tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. A tapasztalatok mellett gyakorlati tudnivalókkal is ellátta a kispapokat, akiknek hangsúlyozta a társadalom peremére szorultak körében végzett pasztoráció fontosságát. A „cigánypap” – ahogyan magára többször utalt a meghívott előadó – személyes hangvételű előadása zárta a kétnapos képzést A cigányok és a szentségek címmel.

A következő hasonló kurzus témája a család- és betegpasztoráció lesz.  Az idei képzések abban különböznek az előző évek gyakorlatától – mondták el a szervezők –, hogy az év közben tartott képzéseket nyári pasztorális gyakorlat egészíti ki az említett területeken.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle