Hogyan győzd le a gonoszt? Tanácsok Róma fő ördögűzőjétől

2018. augusztus 8. szerda 19:59

A 2016-ban elhunyt olasz exorcista, Gabriele Amorth 2015-ben egy hosszú interjúban osztotta meg, hogyan tarthatjuk távol magunktól a sátánt.

Sok keresztény nem hisz a gonosz létezésében. Egy bíboros magát Amorth atyát, a híres ördögűzőt és mariológust is figyelmeztette, hogy szerinte mindez csupán babonaság. Mások viszont a másik végletbe esnek, és mindenhol az ördögöt látják, egészségtelen mértékű figyelmet fordítanak rá. Amorth atya élete vége felé, 90 évesen megfogalmazott „spirituális testamentumában” a helyes perspektívába kívánta helyezni a dolgokat.

A valóság az, hogy Isten elmondhatatlanul szebb, mint az ördög, sokkal vonzóbb – fogalmazott Amorth atya az interjúkötetben, melyet kollégája, Angelo De Simone készített vele. Szomorú, hogy sok katolikus úgy él, mintha Isten szeretete elkedvetlenítené az embert… Ezzel természetesen a gonosz malmára hajtjuk a vizet.

Isten gyermekei vagyunk – ez az örömhír, amelyet minden kereszténynek sugároznia kellene. Hogyan tudunk evangelizálni, ha nem sugárzik rólunk Isten szeretete? Hogyan tudjuk továbbadni ezt a tüzet, ha pusztán „vallásosak” vagyunk (mindenki az valahol, még a legkeményebb ateista is), de nem simultunk oda Jézus szívéhez?

Mária oltalma alatt

A gonosz valóban létezik, és vannak emberek, akik a hatalma alá kerülnek, bár nem sokan. Amorth atya élete java részét az ő megszabadításuknak szentelte, illetve az ördögnek a társadalomban látszó „ujjlenyomatait és pusztító hatású műveit” is igyekezett eltüntetni.

És mégis, ez a pap, aki Lucifer-szakértőnek mondhatta volna magát, nagyon is óvatos volt: vigyázott, hogy mindez ne váljék megszállottsággá. A keresztények életét is kísérő kísértések és elbukások esetére a következő tanácsokat adja: „Ha van egyetlen biztos módja annak, hogy megmeneküljünk az ördög hatásától, az az, ha engedjük, hogy a jóság és szépség vonzzon magához minket, amely a jóból, az Istenből, a mi Atyánkból árad.” Ő maga a királyi utat választotta: Mária példáját követte, és a Szent Szűz oltalma alá helyezte magát.

Gabriele Amorth, Pio atya tanítványa egyáltalán nem akarta kisebbíteni a bűnt, a gonoszt, a pokolt. Azonban, miként Kis Szent Teréz, tudta jól, hogy a szeretet fog megítélni minket. És mégis, Ádám és Éva bűnbeesése óta „a mélyebb ok, ami újra és újra megakadályozza az Istennel való közösséget, a félelem Istentől; a félelem, amely nem engedi, hogy érezzük: gyermekként szeretnek minket”. Ez a sötétség angyalának rettenetes hazugsága: „Isten nem szeret téged.” Ez a legnagyobb rossz mind közül, és ebből fakad az összes többi: „nem ismerték az Atyát”. Az Atya szeretete nélkül a törvény csak súlyos teher.

Teljes és tökéletes bizalom az Atya szeretetében

Krisztus egész életében, a Golgotáig tanúságot tett róla és példát adott, hogyan kell ellenállni a sátánnak és legyőzni a gonoszt: az Atyára való tökéletes ráhagyatkozással, átengedve magunkat az Ő szeretetének. Ez nem tud megtörténni a mindennapos közreműködésünk, odafigyelésünk nélkül – hogy „átalakítsuk szolgai állapotunkat a fiú identitásává”. Utunk közben az ördög megtesz mindent, hogy akadályozzon: „jelenléte és cselekedetei a világban éberen tartanak minket, hogy készen álljunk a csatára”. A Fiú azt akarja, hogy mi is részesei legyünk az Ő sikeres harcának a sátán ellen, és minden művének, hogy mi is győztesek legyünk Vele együtt, az Atya tenyerén.

A keresztény arra kap meghívást, hogy vegye fel a harcot, mint Krisztus, nem úgy, hogy a gonosztevők ütéseire ütéssel válaszol, hanem azzal, hogy békésen tesz tanúságot az igazságról: „Mi nem hús-vér teremtmények ellen küzdünk, hanem gonosz lelkek ellen, akik ezt a sötét birodalmat lakják.” Nem embereket kell kiszemelnünk, akiknek talán csak „nem volt lehetőségük megismerni az Atyát”, inkább engedelmeskedjünk Krisztusnak, és kövessük az útmutatást, amelyet Szent Pál a római keresztényeknek adott: győzzük le a rosszat jóval, mert „a bosszú bosszút szül, nem töri meg a gonosz láncolatát: állandósítja és súlyosbítja azt”.

Alázat, hit és imádság

És legvégül: a legfélelmetesebb ördögi csapda a kishitűség, a közöny, a lelki dermedtség, mely fokozatosan sötétségbe taszít minket. Hogy tudjuk ezt és a gonosz kísértéseinek sokaságát elkerülni? Ennek eszközei és gyógymódjai már kétezer éve ismertek: „…alázat, hit, imádság (rózsafüzér), a szentségekhez való gyakori járulás (szentmise, kiengesztelődés), keresztény élet, összhangban az evangéliummal, jótékonyság és az ellenségeinknek való megbocsátás”. Valamint Mária példájának követése, az ő védelme, oltalma alá menekülés.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
engedjuk-e-hogy-vessen-csiszoljon-magahoz-hasonlova-formaljon-brenner-emleknap-szombathelyen
Engedjük-e, hogy Isten véssen, csiszoljon, formáljon? – Boldog Brenner János-emléknap Szombathelyen

Boldog Brenner János emléknapján, december 15-én megtelt ünneplőkkel a szombathelyi székesegyház. Először ünnepeljük a vértanú pap liturgikus emléknapját: szentmisével, emléktábla- és ligetmegáldással, a vértanúság útján tett zarándoklattal. A Szombathelyi Egyházmegye ünnepén jártunk.

2018. december 15. szombat
a-biblia-uzenete-uj-honfoglalas
Új honfoglalás

Advent 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 3,10–18)

2018. december 15. szombat
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle