Hol lakik a Mikulás? Pécsen megmutatják

2018. december 6. csütörtök, 19:10

Szent Miklós legendáját múzeumpedagógiai módszerekkel ismerhetik meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek a pécsi püspökségen advent folyamán.

Szent Miklós püspök alakját minden kultúra magáénak érzi, és ha kicsit különböző megvilágításból szemlélik is, az alapvető sajátosságai megőrződtek az idők során: elsősorban a gyengék és az igazságtalanságot elszenvedők védelmezője. A gyermekek mellett az eladósorban lévő lányok, valamint a tengerészek védőszentje is a 260 körül Patarában (Kis-Ázsia) született főpásztor. A legendás püspök életének több csodás epizódja is fennmaradt. A legismertebb ezek közül, amelyből képi ábrázolásai is merítenek, Miklós irgalmasságáról tesz tanúbizonyságot. Mürában (ahol később püspök lett) három fiatal lányt mentett meg attól, hogy a házasságukhoz szükséges pénzre prostitúció útján tegyenek szert.

A pécsi püspökség adventben több alkalommal várja múzeumpedagógiai foglalkozásra a különböző korú gyerekeket. Az óvodások és kisiskolások Szent Miklós alakjával ismerkedhetnek a Hol lakik a Mikulás? című foglalkozáson.

A múzeumpedagógiai módszer fontos jellemzője, hogy a gyerekek mindig többféle tevékenységben vesznek részt. A foglalkozást vezető pedagógusok a frontális ismeretközvetítés helyett inkább a beszélgetésre és a játékra helyezik a hangsúlyt. Élmény- és drámapedagógiai módszereket is alkalmaznak a tudás elmélyítése, valamint a különféle szociális kompetenciák fejlesztése céljából. A Miklós-napi foglalkozásokon a gyerekek érkezésüket követően rögtön egy szerepben találják magukat: kis manókká változnak, akik a Mikulás segítői. Szent Miklós püspök legendáját egy „bőröndszínházi” előadásból ismerik meg: a múzeumpedagógusok saját készítésű illusztrációi cserélődnek egy felnyitott bőröndben, így áll össze a történet, amely a másik emberrel vállalt sorsközösségre, egymás segítésére irányítja a gyermekek figyelmét.

Ezenkívül, ahogy a többi múzeumpedagógiai foglalkozás esetében is, a Miklós-napon is nagyon fontos szerep jut az alkotó tevékenységnek, amely szervesen kötődik a foglalkozás témájához. A résztvevő gyerekek a Manó-műhelyben cipősdobozból készítik el a Mikulás házának egy-egy szobáját, majd az egyéni alkotásokat összeillesztik, így közös munkával építik fel a házat. A foglalkozás végén azután újra szétszedik a dobozokat, hogy mindenki hazavihesse magával saját alkotását.

Ez a sokszínűség, amellett, hogy elősegíti az ismeretek elmélyítését, hozzájárul ahhoz, hogy lehetőleg minden gyermek jól érezze magát a foglalkozások során, hiszen jó eséllyel részese lehet olyan tevékenységnek, amelyben örömét leli. Az ismeretátadás mellett a foglalkozásoknak éppen az az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a gyerekek jó élménnyel távozzanak.

A Pécsi Advent ideje alatt további ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozások várják a különböző korú gyermekeket. Ezekről ITT találnak további információkat.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle