Hölvényi György az Iszlám Állam rémtetteit népirtásnak minősítő határozatról

2016. február 12. péntek 18:24

Február 4-én népirtásnak minősítette az Európai Parlament az Iszlám Állam rémtetteit, amelyeket a terrorszervezet a keresztény és más etnikai-vallási kisebbségekkel szemben elkövet a Közel-Keleten. A határozat kapcsán kérdezte Hölvényi Györgyöt a Vatikáni Rádió.


Az európai parlamenti néppárti képviselő, a február 4-én elfogadott határozat egyik kezdeményezője hangsúlyozta, hogy a genocídiumról szóló határozat elfogadása fontos állomás a terroristák elleni küzdelemben, melyet nagyon hamar helyszíni cselekvésnek is követniük kell az üldözött közösségek megtartása érdekében.

A kereszténydemokrata képviselő elmondta azt is, hogy hosszú út előzte meg a határozat elfogadását. Föl kellett ébreszteni az uniós bürokratákban a szolidaritást az üldözöttek iránt. Több mint egy éves munka eredményeként sikerült elfogadtatni a határozatot, amely kimondja, hogy nem háborús helyzet miatti, hanem tudatos népirtás az, ami a Közel-Keleten zajlik a keresztényekkel szemben.

Hogyan tovább? Mire kötelez, illetve mire jogosít fel ez a határozat? – Hölvényi György ezzel kapcsolatban kifejtette: a 28 tagállamnak egyenként, törvényhozásában is reagálnia kell erre a kezdeményezésre, arra törekedve, hogy következetesen elvágják az ISIS elől az utánpótlást, a kereskedés és mindenfajta együttműködés lehetőségét, meggyengítve ezáltal a terrorszervezetet, illetve helyben segíteni a megmaradásban a lakosságot. Az elmenekülést, a család, a környezet feladását, elpusztítását akár katonai eszközökkel is meg kell akadályozni. Szíria területének 40 százalékán békében, bár nagy szegénységben él jelenleg a lakosság. Iskolák építésével, a foglalkoztatás segítésével, vagyis helyben tudjuk támogatni a keresztény közösségeket és más kisebbségeket is a megmaradásban.

Ezt a lehetőségünket eddig nem használtuk ki. Erre szólít fel a mostani határozat, mintegy a pártok közötti összefogás jeleként. Korábban néhány frakció nem tartotta fontosnak egyes vallási kisebbségek védelmét. Ma azonban egyetértés van abban, hogy csak együtt, külső segítséggel lehet eredményt elérni azoknak az etnikai és vallási kisebbségeknek a védelmében, amelyeket népirtás szintjén üldöznek – mutatott rá a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva az EP-képviselő.

Az iraki miniszterelnök a napokban járt a Vatikánban pápai audiencián. A megbeszéléseken leszögezték, hogy meg kell védeni a keresztények jogait Irakban. Hölvényi György szerint van erre esély, ugyanakkor egy nagyon keskeny ösvényen járunk. A képviselő elmondta, több ízben beszélt helyi muzulmán vezetőkkel iraki látogatásai során. A beszélgetések során kiderült, hogy a kisebbségekkel működő egyensúly mára teljesen felborult, végveszély fenyegeti a keresztényeket, ahogy például a jazidokat is. Az iraki miniszterelnök felelősséggel tartozik állampolgárai iránt. A tömeges kivándorlás és a népirtás között kell egyensúlyozni – ebben pedig Európának egészen különös felelőssége van. A menekültekről gondoskodni kell, be kell fogadni őket, de tisztában kell lennünk azzal, hogy a tömeges kivándorlás ezeknek a közösségeknek a szétszóródásához és hosszú távon a megsemmisüléséhez vezet.

A február 12-i történelmi találkozó kapcsán a magyar EP-képviselő elmondta, Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozása a keresztények összefogására, a „vér ökumenizmusa” nyomán az egységre mutat. A közel-keleti keresztények megmaradása felekezetek fölötti prioritás, és minden jóindulatú ember közös érdeke.

Mindannyian nagy reményekkel nézünk a pápa és az ortodox pátriárka havannai találkozója elé – fogalmazott Hölvényi György.

Majd megerősítette, hogy Brüsszelben is érezhető egyfajta irányváltás a nyugat-európai politikusok részéről, mint ahogy a közelmúltban a COMECE elnöke, Reinhard Marx bíboros is a megmaradást segítő, helyben való segítésre tette át a hangsúlyt a korlátlan befogadásról.

Nagy nyitottsággal, toleranciával és irgalommal kell hozzáállnunk ehhez a kérdéshez – tette hozzá az európai parlamenti képviselő a Vatikáni Rádiónak adott interjúban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: InfoAjka.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
bemutatkozik-az-egyeves-kaposvari-irgalmassag-haza
Bemutatkozik az egyéves kaposvári Irgalmasság Háza

Varga László kaposvári megyéspüspök még 2017-es püspökké szentelésekor mondta el, hogy egyházmegyéjében szeretné elindítani az Irgalmasság Háza szociális szolgálatot, ezen belül pedig az Imádság Házát. A szolgálat az április 7-i Isteni Irgalmasság-konferencián értékelte első évét.

15:32
ferenc-papa-beszedunk-nezesunk-cselekvesunk-kereszt-jegyet-hordozza-magan
Ferenc pápa: Beszédünk, nézésünk, cselekvésünk a kereszt jegyét hordozza magán

A Szentatya április 18-án folytatta a keresztségről múlt héten elkezdett tanítását a délelőtti általános kihallgatás keretében. Hangsúlyozta, hogy Isten egész életünkben, szüntelenül hív minket a krisztusi életre, és meghívásaira várja is válaszunkat.

2018. április 18. szerda