Homa Ildikó szociális testvér a pápalátogatásról: Egy sugárzó ember jön Csíksomlyóra

2019. január 19. szombat, 12:00

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról a Kolozsváron élő Homa Ildikó szociális testvért, pszichológust, a Romániai Rendfőnöknői Konferencia főtitkárát kérdeztük.

– Hogyan fogadta a pápalátogatás hírét?

– Ferenc pápát egy hiteles embernek tartom. Én a Szentatyával a megszentelt élet évében – 2016-ban –, a VI. Pál teremben találkozhattam személyesen. Bátran mondhatom, hogy egy sugárzó ember jön Csíksomlyóra. Amikor megláttam a dátumot, már összeszorult a szívem, mert éreztem, hogy ez sok ember számára nem lesz megfelelő. Sajnos ez a megosztottság Kolozsváron is érezhető, bár talán kevésbé, mint Székelyföldön. De az emberek azért inkább lelkesek.

– Pszichológusként mit lát, mi lehet ennek a megosztottságnak, károgásnak az oka? Ez már csak azért is kérdés, mert igen régen várunk egy ilyen eseményre.

– Egy ismert mondás jut eszembe: Az elégedettől azt a kicsit is elveszik, ami van. Szilágyi N. Sándor az identitásáról írva fejti ki, hogy létezik fókuszos és diffúz nemzettudat. Szerinte az erdélyi embert ez utóbbi jellemzi, vagyis identitását a román többséggel szemben fogalmazza meg. Mivel mindig veszélyeztetve érzi önazonosságát – pszichológiai nyelvvel leírva irracionális veszélyérzete van –, ezért hajlamosabb arra, hogy egy-egy esemény mögött rögtön meglássa a negatív jellemzőket. Ez a tragikus melankólia egyfajta transzszilván attitűd. Pedig fontos lenne észrevenni a jelen által kínált pozitív lehetőségeket.

– A szociális testvérek ott lesznek ezen az alkalmon?

– A Szociális Testvérek Társaságának legnagyobb ünnepe a pünkösd, melyet egyik évben Kolozsváron, a másik évben Csíkszeredán szoktunk megünnepelni. A Jóisten számára nincs idő. Mi is azt tervezzük, hogy a pápalátogatás miatt egy héttel előre hozzuk fogadalmunk megújítását. De örömmel értesültem arról, hogy a kolozsvári és környékbeli plébániák is szervezik már a zarándoklatokat a Ferenc pápa látogatására.

Lejegyezte: Baranyai Béla

Fotó: Lambert Attila

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő