Hongkong: A katolikus egyház kiáll a tüntetők mellett

Kitekintő – 2014. október 2., csütörtök | 11:32

Hongkongban folytatódnak a tüntetések. John Tong bíboros felszólalt a tiltakozókkal szemben elkövetett erőszak ellen. A felvonulókat is erőszakmentességre intette, hangsúlyozva, legfontosabb az emberélet biztonsága. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének híradása.

Hongkongban az 1989-ben vérbe fojtott megmozdulás óta az egyetemisták első ízben vonultak ki a város utcáira. A „Foglald el a központot!” polgári engedetlenségi mozgalom felhívására szeptember utolsó hetében kezdték meg demonstrációikat a diákok. Megmozdulásukat a rendőrség által bevetett paprikaspray és könnygáz ellen védekezésül használt esernyőkről nevezik „esernyős forradalomnak”.

A hongkongi tüntetők azért vonultak az utcára, mert nem értenek egyet a 2017-es kormányzóválasztáson alkalmazni kívánt választási eljárás kereteivel. Peking az „egy ország, két társadalmi rendszer” és a „magas fokú autonómia” politikáját alkalmazza az országhoz 1997-ben visszakerült volt brit gyarmat esetében. Az alaptörvény szerint, illetve a kínai törvényhozás döntése alapján a város mintegy 5 millió választópolgára 2017-ben szavazhat először a kormányzó személyéről, ám az általános választójog csak korlátozottan érvényesülhet, mivel a jelölteket egy több mint ezerfős jelölőbizottság választja ki. Az elképzelés ellenzői ezt a demokrácia megcsúfolásának tartják.

A Vatikáni Rádiónak a honkongi Sunday Examiner főszerkesztő-helyettese, Jim Mulroney (SSC — Societas Sanctae Crucis) a városban uralkodó állapotokról elmondta, az emberek hihetetlen elszántsággal állnak ki követeléseik mellett. Az elmúlt napok estéin kétszázezer ember vett részt a demonstrációkon.

A kérdésre, mi várható a jövőben a különleges közigazgatási övezetben, Jim Mulroney a hongkongi kormány tehetetlenségéről beszélt: egyáltalán nincs tervük arról, milyen lépéseket kellene tenni. Mulroney valószínűsíti, hogy ennek oka a Pekingtől való függésben keresendő. A kormány nem rendelkezik elegendő szabadsággal, Peking nem ad mozgásteret számára.

Az egyház kiáll a tüntetők mellett, de politikai szerepet nem vállal. Sokan tartanak attól, hogy a biztonsági erők határozottabban fognak fellépni, mert a tüntetők hangja egyre erősebbé válik. Kritikus helyzetet teremthet Kína nemzeti ünnepe, október 1-jén ünneplik ugyanis a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 65. évfordulóját. A tüntetők bejelentették, hogy a munkaszünetet jelentő ünnepnapokon még többen vonulnak az utcákra, így óriási tömegek várhatók.

Vasárnapra imatalálkozókra hív az egyház, éjszaka is nyitva lesznek a templomok. Néhány, a tüntetések közelében található templom már most is nagy támogatást nyújt. A plébániákhoz tartozó fiatalok önkéntes szolgálattal segítenek: helyet adnak, hogy náluk megpihenjenek, ital és ételt osztanak. Van lehetőség beszélgetni, imádkozni. Az egyház ezzel azt juttatja kifejezésre, az embereknek joguk van véleményüknek hangot adni, tüntetés formájában is.

Joseph Zen Ze-kiun bíboros, Hongkong nyugalmazott érseke szerint a tüntetőknek be kellene fejezni a demonstrációt. „Határozottan s világosan üzentek Pekingnek” – fogalmazta meg véleményét a bíboros a Corriere della Sera olasz napilapban, és arra szólított fel, az emberek hagyják el az utcákat. Joseph Zen Ze-kiun szerint minden további akció a provokációval határos, és félő, hogy a helyzet kiéleződik. A nagyobb demokráciáért küzdő mozgalomnak belső építkezést kell végeznie, hogy belső struktúráit létrehozza és megnevezze vezetőit. Továbbá Pekingnek is időt kell adni a válaszadásra – véli a bíboros. Majd hozzátette: bízik Hszi Csin-ping kínai államfőben, hogy engedményeket ad a demokráciáért küzdőknek.  

Fotó: Reuters

Magyar Kurír