Hordozzuk egymás terhét – Megkezdődött a jelentkezés a Szent Damján-táborba

Hazai – 2019. március 24., vasárnap | 15:03

Idén nyáron is megrendezik a Szent Damján-tábort, ahol egymás terhét hordozva tölthetnek együtt egy vidám hetet a fogyatékkal élő emberek és önkéntes segítőik. Az augusztus 4. és 9. között sorra kerülő tábort felkészítő nap előzi meg az önkéntes segítők számára.

Az idei Szent Damján-táborba április 30-ig lehet jelentkezni: önkéntesnek ITT, táborozónak pedig ITT. Az érdeklődők esetleges kérdéseit a szentdamjantabor@gmail.com e-mail-címen, illetve a (+36) 30 386 2790-es telefonszámon várják a szervezők.

A tábor évtizedes hagyományokra tekint vissza. A nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet növendékei hozták létre a Szent Damján Kört azzal a céllal, hogy a tagok a napi imáik során imádkoznak egy-egy szellemi fogyatékkal élő gyermekért; emellett elkezdtek a Magdaléneum Fogyatékosok Református Ápoló, Gondozó Otthonába járni, hogy az ott élő sérült gyermekekkel foglalkozzanak, játsszanak, énekeljenek és szabadidős programokat szervezzenek nekik. A lelki kapocs mellett személyes kapcsolatok épültek ki; egyfajta érzékenység alakult ki bennük, mellyel a sérültek felé tudnak fordulni. Már nemcsak a Magdaléneum lakóival szerveznek közös délutánokat, hanem a más hasonló intézményekbe is eljárnak. Miután felmerült az igény, hogy lehetőségeikhez képest segítsenek a gyerekeken és családjaikon, megszervezték az első Szent Damján-tábort, mely a Damján Kör egész éves munkájának koronája lett.

A táborban való részvétel a kezdetektől fogva ingyenes a gyerekek számára; a költségeket adományokból és pályázati pénzekből finanszírozzák a szervezők. A Szent Damján-tábor célja, hogy azokon a családokon segítsenek, ahol fogyatékkal élő gyermek van. A papnövendékek felismerték, hogy az örömökön túl, amit ezektől a gyerekektől kaphatnak, mennyi nehézséggel, külön fáradtsággal is jár az élet ott, ahol fogyatékkal élő gyermek gazdagítja a család mindennapjait – ezért döntöttek úgy, hogy minden nyáron egy hétre átvállalják e terheket a szülőktől, nyaraltatva a gyermekeket. Az első tábor élményei és sikere után a szülői visszajelzések tovább erősítették a kispapokat és a részt vevő civileket.

A program kialakításának egyik legfőbb szempontja, hogy a táborozók maradandó élményekkel térjenek haza. Az évközi látogatások során azt tapasztalják, hogy a programok elérik céljukat, a gyerekek számára minden évben kiemelkedő esemény a tábor.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria