HungaRio: „kétezer fiatalt nem lehet nem észrevenni”

Hazai – 2013. július 5., péntek | 9:25

A riói Ifjúsági Világtalálkozó hangulatát hazahozó, július 23-28. közötti, pécsi HungaRio főszervezőivel beszélgettünk arról, hogy mennyiben pótolja a pécsi utazás a rióit, mennyiben hasonlatos a két program, s mit várhatnak a jelentkezők a HungaRiótól.

Mennyiben tudja helyettesíteni a HungaRio a Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón való részvételt?

Gábor Miklós, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetője: Egy az egyben biztos nem. A HungaRio programja azonban fő elemeiben azonos az Ifjúsági Világtalálkozóéval. Ideális esetben odakint egy magyar fiatal ugyanúgy egy magyar püspök katekéziseit hallgatná, ugyanazokban a témákban, mint itt fogja. Kivetítőkön élőben vagy összefoglalók által követni fogjuk a pécsi találkozón a kinti eseményeket. A kiutazó kis magyar csoport útját pedig televíziós stáb kíséri majd, így az élő bejelentkezések révén alkalmunk lesz velük is kapcsolatot tartani. A világtalálkozó érzülete reményeink szerint Pécsett is megtapasztalható lesz.

Nagy Norbert pécsi egyházmegyei ifjúsági referens: Az utazáson kívül, ami ütős élmény, minden mást nyújtani tud a HungaRio: fesztiválhangulatot, csapatot, bulit, elcsendesedést… Pécs kicsit déli világ, úgyhogy még a déli mentalitásból is ízelítőt kaphatnak a résztvevők.

Tóth Erzsébet önkéntes-koordinátor: Szerintem annyiban még több is, hogy ugyan külföldiek nem lesznek, de akikkel összefutunk, azokkal sokkal jobban megismerkedhetünk, mint odakint.

Kámán Veronika kommunikációs felelős: Akik ott voltak a Magyar Sydneyn, arról számoltak be, hogy amikor kivetítő segítségével bekapcsolódtak a sydney-i eseményekbe, az hozta azt az élményt, mint ha ott lettek volna. Amikor Sydneyben a résztvevők a zárómisére készültek, akkor Egerben virrasztottak a fiatalok. Talán nem is azt mondanám, hogy a HungaRio helyettesíti a riói találkozón való részvételt, hiszen önálló programról van szó. Arra törekszünk, hogy megéljük az egységet azokkal, akik Brazíliában ünnepelhetik az Ifjúsági Világtalálkozót. A HungaRio a mi lehetőségünk, hogy bekapcsolódjunk a világegyház e nagy eseményébe; így kétezer embernek tudjuk nyújtani a találkozó élményét, nem pedig a töredékének – ugyanazon a pénzen.

Mennyiben volt minta a Magyar Sydney a HungaRio szervezésekor?

Gábor Miklós: A Magyar Sydney volt az első olyan alkalom, hogy – mivel a távolság és a költségek sokak számára ellehetetlenítették a világtalálkozóra való kijutást – megszerveztünk egy olyan önálló találkozót, ami kapcsolódik az ifjúsági találkozóhoz. Ehhez mintaként szolgált az előtte egy évvel Budapesten megrendezett Városmisszió. Így Egerben és Pécsett sem az (volt) a gyakorlat, hogy kivonulunk a városból és attól elzártan tartunk egy találkozót. Az esemény egy élő nagyvárosban zajlik, és egyes programok nyitottak a város felé is: a Nyitott Templomok Éjszakája, a Szent István téren tartott programok – így a nyitó és záró szentmise is. Úgy látjuk, a korábbi tapasztalatok továbbvihetőek, természetesen mindig figyelembe véve „az idők jeleit”.

Kámán Veronika: Az a tapasztalatunk, hogy egy milliós nagyvárosban szinte eltűnik kétezer ember. Ezzel szemben, ha egy vidéki városban megjelenik egy hétre ennyi fiatal, jelekké válnak a város számára is. Kétezer fiatalt nem lehet nem észrevenni.

Gábor Miklós: Részt vettem a Magyar Sydney szervezésében, és bár emiatt nem volt lehetőségem teljes egészében jelen lenni a programokon, a virrasztáson mégis sikerült ott lennem. Az egri virrasztáson követtük, ahogyan a pápa körbemegy a sydneyi stadionban a fiatalok között, és úgy tapasztaltuk, mintha köztünk is jelen lenne, mintha mi is ott lennénk. Ezt az élményt számos más elem is erősítette. Pécsen a színpad mellett kettős óra lesz, ahol nyomon követhető, hogy mennyi az idő Rio de Janeiróban és itthon, hogy ezzel is kifejezhessük egységünket a brazíliai események résztvevőivel. Ezt fokozza majd, hogy egy kis forgatócsapat minden nap bejelentkezik, hogy a kinti találkozón résztvevő magyarokat megszólaltassa és hírt adjon róluk.

Miként csatlakoznak be a pécsi találkozó résztvevői a riói programokba? A nap 24 órájában nyomon lehet követni a kivetítőn, mi történik Brazíliában?

Gábor Miklós: Nem közösségi mozizást szeretnénk, hanem élő, önálló találkozót, ahol időnként élőben vagy összefoglalva látjuk a központi eseményeket, valamint hírt kapunk magyar delegáció életéről. A pécsi önálló programok pedig követik szerkezetükben a világtalálkozó eseményeit. Július 25. és 27. között délelőttönként püspöki katekéziseken és szentmisén vesznek részt a fiatalok a város sportcsarnokában, majd délután a Ladik Keresztény Könnyűzenei Fesztivál és a közösségekkel, lelkiségi mozgalmakkal való találkozást felkínáló Ifjúsági Fesztivál veszi kezdetét. Ezzel egy időben előadásokon, műhelymunkákon, fórumbeszélgetéseken vehetnek részt a fiatalok. Péntek délután a pécsi hagyományokon nyugvó Ifjúsági Passió jelenti a program középpontját. A belvárosban, 150 szereplővel tartott passiójátékot a kiengesztelődés estéje követi. A riói vigíliával párhuzamosan tartott virrasztást, majd a városjátékot és a karnevált követően a záró szentmisét Erdő Péter bíboros és Alberto Bottari de Castello nuncius celebrálja majd.

Fábry Kornél: A találkozó mottója: „Menjetek és tegyetek tanítványommá minden népet” (vö. Mt 28,19). Központi témánk tehát a misszió és az evangelizáció lesz. Egész héten hívjuk a városban járókat szombat estére a székesegyház elé, ahol nyitott evangelizációt tartunk a Bolyki Brothers koncertjével egybekötve.

Kiket várnak a találkozóra?

Nagy Norbert: A fiatal felnőttek, az egyetemisták korosztálya a leginkább megszólítható, közülük kerül ki a legtöbb jelentkező. Mint ifjúsági referens, munkám során is velük foglalkozom a legtöbbet. Rajtuk keresztül érhető el a többi fiatal, így ők egyben a munkatársaim is.

Van olyan tapasztalat, hogy hosszútávon összetartó közösség alakul az ifjúsági találkozók résztvevőiből?

Gábor Miklós: Ezt a kérdést földrajzi értelemben differenciálnunk kell. Arra nem látok reális esélyt, hogy egy szombathelyi és egy debreceni, akik megismerkedtek egymással a madridi találkozón, utána olyan szoros kapcsolatba kerüljenek, amelyet közösségnek nevezhetnénk. De mivel a résztvevő csoportok mind a madridi világtalálkozó alkalmával, mind a HungaRióra készülve egyházmegyei szinten szerveződtek, ez alkalmas fórumot jelent a találkozókon résztvevők bevonására az adott egyházmegye ifjúsági életébe. Erre számos jó példa látható Magyarországon. Az ifjúsági találkozók egyik legfőbb lényege épp az, hogy a résztvevők közösségre találjanak – bár ez a hatás gyakran nem számszerűen mérhető, inkább búvópatak-szerű jelenség.

Kámán Veronika: Az viszont megfigyelhető dinamika, hogy azok a résztvevők, akik az ország egymástól távoli pontjairól érkeznek egy eseményre, egy barátság esetén számukra alkalmas találkozási ponttá válik egy következő ifjúsági találkozó. Sokan készülnek így (is) a HungaRióra.
Nagy Norbert: Az is megfigyelhető, hogy egy-egy ifjúsági világtalálkozó után a helyi kapcsolatok erősödnek meg, és elmélyül a barátság az együtt kiutazók között.

Tóth Erzsébet: Több olyan fiatal is van, akit épp ez a közös élmény hív meg arra, hogy a következő találkozón ne csak résztvevő, de szolgálattevő, önkéntes is legyen, hogy visszaadhasson valamit a többi fiatalnak a saját tapasztalatából. Nagy részben belőlük szerveződik a HungaRio önkéntesbázisa is.

Kinek melyik program a szíve csücske?

Tóth Erzsébet: Nekem az előkészítő hétvége, amit az önkéntesek és a stáb tagjainak részvételével tartunk. Itt alakulnak meg az önkéntesek munkacsoportjai; szeretnénk, ha ők adnák a lelkét a találkozónak. A résztvevők tíz százaléka ugyanis önkéntesként vesz részt a találkozón, akik kovászként vannak jelen a HungaRio résztvevői között. (Az interjú még az önkéntes hétvége előtt készült – a Kurír hírt adott erről az eseményről is.)

Kámán Veronika: Nálam egyértelműen a katekézisek és az Ifjúsági Fesztivál az első; mindkettő olyan markáns programpont, ami visszaadja az ifjúsági világtalálkozók lelkiségét. Az Ifjúsági Fesztivál olyan fórum, ahol az ország fiatalokkal foglalkozó közösségei, szerzetesközösségei, lelkiségi mozgalmai kapnak bemutatkozási lehetőséget, számos színes programmal várják a fiatalokat.

Milyen hosszú távú hatást várnak a HungaRiótól?

Nagy Norbert: A találkozót megelőző összefogás és közös munka máris nagyon jó hatással van a helyi ifjúsági életre. A Pécsi Egyházmegye ifjúsági referatúrájához kapcsolódó önkéntes háttérbázis hivatalos nevét, a VoluntaRiót is Madridból „hoztuk haza”. A HungaRión ez a csapat adja az önkéntesek közel egyharmadát. Bízunk benne, hogy a találkozó után továbbélhetjük a találkozó tapasztalatát. Akár egy új pasztorális irány is kialakulhat.

Gábor Miklós: Bízunk benne, hogy a HungaRio nyomán a szomszédos országok közötti kapcsolatok is tovább erősödhetnek. Az egész Kárpát-medencéből várjuk a fiatalokat Pécsre, bár számos, a HungaRióhoz hasonló országos találkozóról tudunk a szomszédos területeken. Erdélyben megrendezik az erdélyi Riót, Szlovákiában, Rózsahegyen pedig az R13 nevű rendezvénnyel állunk kapcsolatban: ott hazánkat magyar jezsuiták képviselik majd, s Szlovákiából is érkeznek felvidéki magyarok az R13 képviseletében. Így a közép-európai katolikus ifjúságpasztorációs együttműködés is szerepet kap a riói Ifjúsági Világtalálkozó kapcsán.

A HungaRio honlapja itt érhető el.

SzG/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Kapcsolódó fotógaléria