Húsvét vigíliája a külhoni római katolikus egyházmegyékben

Külhoni – 2014. április 22., kedd | 12:53

Gyulafehérváron, Nagyváradon és Szatmárnémetiben is a húsvéti örömmel teltek meg a templomok az ünnep vigíliáján – az egyházmegyék honlapjai beszámolnak a szertartásokról.

A nagyszombat esti liturgia a romániai római katolikus egyházmegyékben a sötétség beállta után kezdődött a tűzszentelés szertartásával és a feltámadási körmenettel ért véget, amely kiviszi a föltámadás örömhírét a világba, megáldva a négy égtájat. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján videófelvételeken láthatjuk a szertartás részleteit.


Húsvét vigíliája Nagyváradon is tűzszenteléssel kezdődött a székesegyház előtti téren, amit a virrasztás követett az igeliturgia keretében.


Az ünnepi szentmisét, amelynek elengedhetetlen része a vízszentelés és a keresztségi ígéretek megújítása, Böcskei László megyéspüspök celebrálta. Szentbeszédében hangsúlyozta: nagyszombat szent éjszakája a szembesítés éjszakája, amikor győzedelmeskedik a jó a gonosz, a fény a sötétség felett. A hagyományokhoz híven a szentmise után a feltámadási szertartás következett, amely az örömhírről való tanúságtételt jelentette.


Ez a sajátságos szertatás a szent sírnál kezdődött egy zsoltár eléneklésével, majd a főoltártól indult a menet. A liturgiát követően az ételek megáldásával ért véget húsvét vigíliája Nagyváradon.


A szatmárnémeti székesegyházban este fél kilenckor kezdődött a húsvéti vigília szertartása. Schönberger Jenő püspök szentbeszédében a nagy titokról, az új országról, az isteni gondolkodásról beszélt: „Húsvét megmutatja nekünk, hogy milyen az Isten. Vegyük komolyan, ne féljünk alázatosnak lenni, kövessük Jézust, aki elfogad mindent, és mindenkinek megbocsát… A keresztség szentségével Krisztus képére formálódtunk, mi Isten gyermekei vagyunk. Itt az idő, hogy hasonlítsunk hozzá a cselekedeteinkben, az életünkben is” – hangsúlyozta. A homília után a keresztség liturgiájában a püspök megáldotta a keresztkutat és a vizet. A ministránsok újra elvitték a húsvéti gyertya tüzét a híveknek, akik égő gyertyával a kezükben megújították keresztségi fogadalmukat.


Az átváltoztatás és áldozás után a szent sírnál régi magyar hagyomány szerint „keltegették” Jézust, majd onnan indult el a körmenet, amely az emberi élet zarándok voltára és közösségi jellegére mutat, valamint nyilvános tanúságtétel a feltámadt Krisztusba vetett hitről. A húsvéti eledeleket a templomba visszaérkezést követően áldották meg.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria