Húsvétkor szólalnak meg a Mátyás-templom harangjai

2011. április 15. péntek, 15:27

A Mátyás-templom harangjai húsvét előestéjén, április 23-án, a feltámadási szertartás keretében szólalnak meg; abban a pillanatban, amikor a templomban újra felhangzik a Glória. A négy új és két felújított harang bemutatásához adománygyűjtő koncert is kötődik. A húsvéthétfőn, április 25-én 19 órakor kezdődő hangverseny műsorszámai között bemutatják és meg is szólaltatják a harangokat, az est befejezéseként pedig a „plenum”, vagyis a hat harang együttese is megszólal.

A Mátyás-templom új és felújított harangjai 2010 decemberében érkeztek vissza a passaui Perner harangöntödéből Budapestre. A templom előtt a harangok közszemlére kerültek, ünnepélyes megáldásukat január 23-án végezte Erdő Péter bíboros.

A harangok felhúzása és a hazánkban még sehol sem alkalmazott elleningás harangszékek felépítése február 2-án kezdődött meg. Ekkor emelték a torony fölső emeletére a 4,5 tonnás Krisztus-harangot és az 1,5 tonnás II. János Pál-harangot. A tölgyfa gerendákból készült harangszékeket három hét alatt építették a harangok köré. A 3,2 tonnás Szent Károly-, az 1,9 tonnás XII. Piusz-, a 800 kg-os Szentháromság- és a 110 kg-os Szt. Margit-harangot február 22-én húzták fel a Mátyás-torony középső szintjére. Azóta felépült az alsó harangszék, felszerelték és beállították a mozgatószerkezeteket. A négy nagyobb harang alá felszerelték az acél elleningákat is, amelyek a harangok lengése által keltett oldalirányú erőket ellentétes lengésükkel kiegyenlítik.

A beruházás költségigénye a járulékos munkákkal együtt meghaladja a 130 millió forintot. A plébánia a Norvég Alap pályázatán 87,5 millió forint támogatást nyert el, a pályázati önrészt, mintegy 16 millió Ft-ot a Budavári Önkormányzat biztosította. A beruházást támogatta továbbá a Fővárosi Önkormányzat, a Hérosz Építőipari Zrt., a Szerencsejáték Zrt., a Hegyvidéki Önkormányzat, a MOL Zrt., Óbuda-Békásmegyer, Belváros-Lipótváros, Újbuda, Józsefváros, Zugló és Pesterzsébet önkormányzata. A harangok szállítását a DHL Freight Magyarország Kft, biztosításukat az UNIQA Biztosító Zrt. vállalta ingyenesen, beemelésükhöz a BauTrans Kft, a közönségtájékoztató anyagok elkészítéséhez a Portus Buda Group Zrt. nyújtott segítséget.

A harangok ünnepélyes megszólaltatásával a plébánia a húsvét előtti böjti időszak miatt néhány hetet várt. Húsvét előestéjén, április 23-án, a feltámadási szertartás keretében, valamivel 20.30 után szólalnak meg – mind a hat egyszerre – abban a pillanatban, amikor a templomban újra felhangzik a Glória. A magyar hagyomány ezt a pillanatot úgy nevezi: „a harangok visszatérnek Rómából”. Esetünkben Passauból, és nem három nap, hanem öt hónap hallgatás után. Az esemény tiszteletére húsvét hetében minden délben a Mátyás-templom Krisztus-harangja szól majd a Magyar Rádióban.

*

A harangok rekonstrukciója befejeződött, azonban több járulékos munka még hátravan, amelyre a plébánia még nem tudta előteremteni a fedezetet. Ilyen feladat például a harangok ki- és beemelése miatt kibontott toronyablak visszaállítása.

A négy új és két felújított harang bemutatását ezért adománygyűjtő koncerttel kötik össze. A húsvéthétfőn, április 25-én 19 órakor kezdődő hangverseny számai között bemutatják és meg is szólaltatják a harangokat, az est befejezéseképpen pedig a „plenum”, vagyis a hat harang együttese is megszólal. A koncert kezdeményezője Kürthy András, szervezője a vári székhelyű Opera Viva Produkció. Fellép Németi Gergely (tenor), a Bécsi Állami Operaház magánénekese, Kertész Mónika (mezzoszoprán)  Hercz Péter (basszus) énekművészek, valamint a Capo di tutti i capi Kamarakórus. A hangversenyre belépőjegy nincs, de adományokat gyűjtenek a munkák befejezésére.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: Erdő Péter
Vezető híreink - olvasta már?
csillagnak-kellett-lennie-szaz-eve-szuletett-prokop-peter-festomuvesz-papra-emlekeztek
Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és alkotott.

2019. január 19. szombat
az-online-torzsed-helyett-tanulj-meg-boldogulni-csaladoddal-gyerekeink-es-az-internet
Az online „törzsed” helyett tanulj meg boldogulni a családoddal! – A gyerekeink és az internet

2018. augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját tesszük közzé.

2019. január 19. szombat