Húsvétkor szólalnak meg a Mátyás-templom harangjai

2011. április 15., péntek | 15:27

A Mátyás-templom harangjai húsvét előestéjén, április 23-án, a feltámadási szertartás keretében szólalnak meg; abban a pillanatban, amikor a templomban újra felhangzik a Glória. A négy új és két felújított harang bemutatásához adománygyűjtő koncert is kötődik. A húsvéthétfőn, április 25-én 19 órakor kezdődő hangverseny műsorszámai között bemutatják és meg is szólaltatják a harangokat, az est befejezéseként pedig a „plenum”, vagyis a hat harang együttese is megszólal.

A Mátyás-templom új és felújított harangjai 2010 decemberében érkeztek vissza a passaui Perner harangöntödéből Budapestre. A templom előtt a harangok közszemlére kerültek, ünnepélyes megáldásukat január 23-án végezte Erdő Péter bíboros.

A harangok felhúzása és a hazánkban még sehol sem alkalmazott elleningás harangszékek felépítése február 2-án kezdődött meg. Ekkor emelték a torony fölső emeletére a 4,5 tonnás Krisztus-harangot és az 1,5 tonnás II. János Pál-harangot. A tölgyfa gerendákból készült harangszékeket három hét alatt építették a harangok köré. A 3,2 tonnás Szent Károly-, az 1,9 tonnás XII. Piusz-, a 800 kg-os Szentháromság- és a 110 kg-os Szt. Margit-harangot február 22-én húzták fel a Mátyás-torony középső szintjére. Azóta felépült az alsó harangszék, felszerelték és beállították a mozgatószerkezeteket. A négy nagyobb harang alá felszerelték az acél elleningákat is, amelyek a harangok lengése által keltett oldalirányú erőket ellentétes lengésükkel kiegyenlítik.

A beruházás költségigénye a járulékos munkákkal együtt meghaladja a 130 millió forintot. A plébánia a Norvég Alap pályázatán 87,5 millió forint támogatást nyert el, a pályázati önrészt, mintegy 16 millió Ft-ot a Budavári Önkormányzat biztosította. A beruházást támogatta továbbá a Fővárosi Önkormányzat, a Hérosz Építőipari Zrt., a Szerencsejáték Zrt., a Hegyvidéki Önkormányzat, a MOL Zrt., Óbuda-Békásmegyer, Belváros-Lipótváros, Újbuda, Józsefváros, Zugló és Pesterzsébet önkormányzata. A harangok szállítását a DHL Freight Magyarország Kft, biztosításukat az UNIQA Biztosító Zrt. vállalta ingyenesen, beemelésükhöz a BauTrans Kft, a közönségtájékoztató anyagok elkészítéséhez a Portus Buda Group Zrt. nyújtott segítséget.

A harangok ünnepélyes megszólaltatásával a plébánia a húsvét előtti böjti időszak miatt néhány hetet várt. Húsvét előestéjén, április 23-án, a feltámadási szertartás keretében, valamivel 20.30 után szólalnak meg – mind a hat egyszerre – abban a pillanatban, amikor a templomban újra felhangzik a Glória. A magyar hagyomány ezt a pillanatot úgy nevezi: „a harangok visszatérnek Rómából”. Esetünkben Passauból, és nem három nap, hanem öt hónap hallgatás után. Az esemény tiszteletére húsvét hetében minden délben a Mátyás-templom Krisztus-harangja szól majd a Magyar Rádióban.

*

A harangok rekonstrukciója befejeződött, azonban több járulékos munka még hátravan, amelyre a plébánia még nem tudta előteremteni a fedezetet. Ilyen feladat például a harangok ki- és beemelése miatt kibontott toronyablak visszaállítása.

A négy új és két felújított harang bemutatását ezért adománygyűjtő koncerttel kötik össze. A húsvéthétfőn, április 25-én 19 órakor kezdődő hangverseny számai között bemutatják és meg is szólaltatják a harangokat, az est befejezéseképpen pedig a „plenum”, vagyis a hat harang együttese is megszólal. A koncert kezdeményezője Kürthy András, szervezője a vári székhelyű Opera Viva Produkció. Fellép Németi Gergely (tenor), a Bécsi Állami Operaház magánénekese, Kertész Mónika (mezzoszoprán)  Hercz Péter (basszus) énekművészek, valamint a Capo di tutti i capi Kamarakórus. A hangversenyre belépőjegy nincs, de adományokat gyűjtenek a munkák befejezésére.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: Erdő Péter
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle