Húsz év alatt kétszeresére nőtt az egyházmegyék száma Bangladesben

Kitekintő – 2016. február 8., hétfő | 9:01

A nemrég alapított Barisali Egyházmegye a hetedik Bangladesben, húsz év alatt megkétszereződött a katolikus egyházmegyék száma az ázsiai országban.

„Ezt az új egyházmegyét azzal a céllal alapították, hogy ne csak a katolikusoknak, de más hívőknek is a szolgálatában álljon, és Krisztusról tanúságot tegyen számukra” – mondta el beiktatásakor Lawrence Subroto, a Barisali Egyházmegye első püspöke. A szertartást a barisali Udayan Középiskolában tartották 25 ezer hívő, két érsek, hat püspök és 200 pap jelenlétében, akik Banglades minden részéről érkeztek. Az ország hetedik egyházmegyéje született meg ezzel.

Figyelemmel és szeretettel szolgáljuk őket – fogalmazott a püspök. Az egyházmegyében három középiskola, hat klinika és számos szociális intézmény működik egyházi fenntartásban. Az új egyházmegye főpásztora köszönetet mondott a papoknak, szerzetesnővéreknek, szerzeteseknek és hitoktatóknak, akik megérlelték e vidék katolikusainak hitét. Ez tette ugyanis lehetővé, hogy létrejöjjön az új egyházmegye.

Ferenc pápa 2015. december 29-én hozta létre a Barisali Egyházmegyét. Jelenleg Bangladesben hét katolikus egyházmegye és egy érsekség van. A barisali Szent Péter-templom székesegyházi rangra emelkedett. A 161 milliós bangladesi lakosság 0,1 százaléka katolikus, míg 89,5 százaléka muszlim és 9,6 százaléka hindu.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír