Húszéves a bicskei Szent László Általános Iskola

Hazai – 2017. október 26., csütörtök | 10:46

A Szentháromság-plébánia hívei és képviselőtestületének kezdeményezésére 1996. szeptember 1-jén nyithatta meg kapuit újra a Szent László-iskola Bicskén. Az intézmény az elmúlt évben számos rendezvénnyel ünnepelte, hogy 48 év után ismét megkezdte működését.


KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A jubileumi év a diákok műsorával, visszaemlékezésekkel és püspöki szentmisével zárult október 20-án.

A bicskei katolikus iskola húszéves jubileumi programsorozatának záróeseményén Varga Imre plébános, iskolabiztos a Szentháromság-templomban köszöntötte Spányi Antal püspököt mint fenntartót. Megemlékezett mindazokról, akik az elmúlt két évtizedben sokat tettek az intézményért, vagy itt végezték alapfokú tanulmányaikat. Hálát adott Istennek a lehetőségért, hogy az iskola falai között gyermekeket és családokat nevelhetnek immáron két évtizede az evangélium szeretetére.

A gyermekek ajándékot adtak át a főpásztornak, majd Hetényi Anikó iskolaigazgató köszöntötte az egyházmegye papjait, intézményvezetőit, munkatársait, a város polgármesterét és alpolgármesterét, valamint a felekezetek képviselőit. Az igazgatónő kiemelte: bár nehéz, küzdelmes lelki, szellemi és fizikai építkezés következményeként jutott el jelenlegi állapotába az iskola, de mára Bicske városának és az egyházmegyének is egyik értékes, biztos lábakon álló, még szebb jövő elé néző nevelési-oktatási intézménye lett. Nemcsak a szakmai, de a tárgyi feltételei is megfelelnek a mai kor igényeinek.

„Olyan intézménnyé váltunk, ahol egyszerre van jelen a szigor és a szeretet, ahol helye van a fegyelmezett tanulásnak, a korlátoknak, de helye van a humornak és a felszabadult játéknak is. Ahol az egyik legnagyobb erősség az őszinte bizalmon alapuló tanár–diák viszony. A színvonalas oktatás lehetővé teszi a szép versenyeredmények elérését, a diákok számára pedig azt, hogy később a tanulmányaikban és az életben megállják a helyüket.” Az igazgatónő felelevenítette az elmúlt jubileumi esztendő legkiemelkedőbb eseményeit, és hálával tekintett vissza mindazokra, akik az elmúlt húsz évben az iskolában tanultak, tanítottak, neveltek és dolgoztak, akik támogatták az intézmény működését.

A beszéd után a növendékek és a pedagógusok ünnepi műsort adtak a templomban. A zenében kiemelkedő tehetségű diákok hangszeres előadása után Sík Sándor verse hangzott el, majd az iskola tanulói közös énekléssel fohászkodtak az iskola védőszentjéhez, Szent Lászlóhoz.

Pálffy Károly, Bicske polgármestere visszaemlékezésében elmondta: sok hívő – többek közt szülei – kezdeményezésére indulhatott el ismét a katolikus oktatás és nevelés a városban. „Egy kis közösség megmutatta, hogy hittel, akarattal és összefogással mire képes. Húszéves kitartó munka után ma sok szülő támogatja az intézményt.” A polgármester végül hozzátette, hogy egykor kezdő tanárként és ma már gyakorló szülőként is elkötelezetten kapcsolódik az iskola közösségéhez.

Spányi Antal püspök a szentmisében hálát adott Istennek, hogy gondoskodott a Szent László-iskoláról, hogy az intézmény megszülethetett és fejlődhetett. Köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájuk gyümölcseként láthatják, hogy „egy közösséget alkotva sok család bízza gyermekét az iskolára”. Majd arról beszélt, mennyire fontos, hogy a tanulók a keresztény hitben erősödve növekedjenek és kibontakoztassák a bennük lévő képességeket. A pedagógusok úgy tanítsanak, hogy a diákok megkapjanak minden alapot lelki-szellemi életük további fejlődéséhez.

„Adja az Úr, hogy ebben az iskolában mindig örömmel tanítson és tanuljon mindenki. Isten mindannyiunkat szeret, a pedagógusokat, diákokat, a családokat egyaránt. Mindennap megajándékoz jósága által az örömmel, hogy tovább tudjunk lépni a nehézségeken, és egymást segítve tudjuk járni az utat, a küzdelem, a komoly helytállás idején is” – fogalmazott a megyéspüspök.

A Szent László Általános Iskola abban az épületben jött létre, amely 1948-ig a Római Katolikus Egyház tulajdonát képezte.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria