Húszéves fennállását ünnepli a Patrona általános iskolája

Megszentelt élet – 2015. november 19., csütörtök | 13:23

November 13. és 20. között tartják a Patrona Hungariae Iskolaközpont programsorozatát, melynek keretében az intézmény általános iskolája és zeneiskolája alapításának 20. évfordulóját ünneplik. Szentmise, tanárok találkozója, gála, táncjáték, örömzene szerepel a jubileumi hét programjában.

Az 1995-96-os tanévben hat évfolyamon két-két osztályban – akkor minden évfolyamon egy tiszta lány és egy tiszta fiú osztállyal – indult el az általános iskolai képzés a Patronában. Ma már koedukáltan működnek az osztályok, és több évfolyamon harmadik osztályt is indítani kellett a túljelentkezések miatt – számolt be az örömteli növekedésről Rubovszky Rita, az iskolaközpont igazgatója.

Az iskola egész hetet szentelt a jubileumi programoknak. Felütésként szentmisét ünnepeltek a régi és új tanárok, mintegy 200 fő részvételével november 13-án, melyet Berán Ferenc, a már nyugalomba vonult egykori iskolalelkész mutatott be. Vele koncelebrált Mosolygó Péter, a Patrona jelenlegi iskolalelkésze, valamint Kelemen László, Marton Zoltán, Káposztássy Béla. Kelemen László és Marton Zoltán személyében két olyan atya állt az oltár mellett, akik a jubiláló Patronában végezték az általános iskolát.

November 16-án gyermekünnep elnevezéssel szerveztek egész napos játékot az alsós osztályoknak.

November 17-én a Boldogasszony Iskolanővérek alapítójának, Terézia anya boldoggá avatásának 30. évfordulóján – Jézusról nevezett Mária Terézia Gerhardingert, 1985. november 17-én avatta boldoggá Rómában II. János Pál pápa – tehetségnapot hirdetett az iskola. A reggeli közös zsolozsmát követően Hölvényi György európa parlamenti képviselő tartott előadást a teremtett világ védelméről Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának megjelenése kapcsán. A program során bemutatkozott a 20 éves fennállását ünneplő Shalom közösség.

A délelőtt további részében diáktanítások zajlottak különböző témákban. A tehetségnapot az V. Patrona Sudoku bajnokság díjkiosztója zárta.

Este gálaműsorral ünnepelték a jubileumot, melyen részt vett Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár, Bácskai Jánost, Ferencváros polgármestere és Zombori Miklós alpolgármester.

A gálán fellépett a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont gyermekkara és zenekara, a gimnázium színjátszó növendékei pedig Növekedés címmel mutattak be táncjátékot.

November 18-án és 19-én napközben örömzenés szüneteket tartottak, a jubileumi hetet november 20-án morzsapartival zárják.

A jubileumra vizuálisan is megújult a Patrona Hungariae Iskolaközpont arculata – tudtuk meg Rubovszky Rita intézményvezetőtől. Új logó, molinó és ajándéktárgyak készültek az iskolához tartozást, identitást mélyítő, erősítendő céllal. Új logójuk hangsúlyozza a fenntartó rend – a Boldogasszony Iskolanővérek – és az iskolaközpont kapcsolatát.

Fotó: Patrona Hungariae Iskolaközpont

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria