Huszonöt éve telepedtek le hazánkban a Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai

2018. december 10., hétfő | 17:17

A Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai Szerzetesrend (SNDS) indiai nővérei Adonyban, az általuk üzemeltetett idősek otthonában erősítették meg december 7-én fogadalmukat, mellyel ismét elkötelezték magukat a szegények, az idősek gyámolításában, ellátásában önként vállalt szolgálatuk mellett.

A rend 25 éve érkezett Magyarországra, és 21 éve élnek, szolgálnak a Fejér megyei településen. A fogadalomtétel ünnepi szentmiséjét Spányi Antal megyéspüspök mutatta be, aki rendszeres résztvevője az évente ismétlődő eseménynek.

* * *

A Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai Szerzetesrend hivatását a szociális, karitatív munkában fejti ki. A rend jelmondata: „Igen, jelen vagyok!” A bencés lelkiségű közösséget 1971. november 23-án Joseph Kundukulam trichuri érsek Joseph Vilangaden érseki titkárral együtt alapította India Kerala államában a rászorulók szolgálatára. A rend tagjai saját és más egyházi intézményekben dolgoznak mint hivatásos és képzett munkatársak: leányanyákkal, árvákkal, értelmi és testi fogyatékkal élőkkel, leprásokkal, fekvőbetegekkel, mentális betegségben szenvedőkkel, idősekkel, AIDS-betegekkel és nyomornegyedben élőkkel foglalkoznak.

Jelenleg 49 közösségben (42 Indiában, hat Kenyában és egy Magyarországon) 265 nővér él. Magyarországon 1994. június 5-én négy nővér telepedett le Kis György nyugdíjas esperes-plébános meghívására Bakonyszentlászlón. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat házában időseket gondoztak, és a falu családjait, betegeit, egyedül élőit látogatták 2007-ig.

1997. március 19-én további négy nővér érkezett Adonyba Takács Nándor akkori székesfehérvári püspök meghívására. Az itt szolgáló nővérek tevékenysége: házi beteglátogatás és -gondozás, lelkigondozás; az iskolai hitoktatásban, a napközi foglalkoztatásban, az óvodai gondozásban való részvétel, a plébánia életének és munkájának segítése. A szolgálat Lendvay Zoltán plébános és a háziorvosok, Kőbányai János és Glashütter Csaba támogatásával és részben irányításával folyt.

2003-ban a rend megépíttette a rendházat és a Szűz Mária Gondozóházat, ahol bentlakásos idősgondozás folyik.

Rendi ruhájuk az indiai viselet, a szári, Magyarországon a téli időszakban szürke anyagból készült ruhát viselnek.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Szűz Mária Gondozóház

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle