Huszonöt éves a budaörsi Mindszenty-iskola

Hazai – 2018. szeptember 21., péntek | 16:34

Alapításának 25. évfordulóját ünnepli a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola. A jubileumi tanévnyitón Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be szentmisét az intézményben egykor és ma is szolgáló paptestvéreivel.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise kezdetén Varga János kanonok, plébános megköszönte Spányi Antal püspöknek és minden támogatónak, hogy egyházi és társadalmi összefogásnak köszönhetően ma egy korszerű és népszerű iskola ünnepelheti alapításának jubileumát.

Az eseményen részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár; Ritter Imre országgyűlési képviselő; Boros György, a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, továbbá több közéleti vezető.

A szentmisén a főpásztor kiemelte: az Egyháznak mindig fontos volt a család támogatása. Ahhoz, hogy a család teljesíteni tudja küldetését, útmutatásra van szüksége. A szülők arra nevelik gyermekeiket, hogy eredményesek legyenek, s be tudják teljesíteni Isten róluk elgondolt álmát.

Az Egyház vállalja, hogy segíti a gyerekeket e formálódásban, tanítja és neveli őket. Hazánkban nagy hagyománya van a vallásos nevelésnek, ám az elmúlt rendszerben szerették volna visszaszorítani a vallást a magánélet szférájába – emlékeztetett Spányi Antal. – Ötven év után mégis elindult a katolikus iskola újjáépítése, és a budaörsi családok számára megnyílt az út, hogy abban a keresztény oktatásban és nevelésben részesüljenek gyermekeik, amelyet a szülők a keresztségben megígértek. Isten nélkül ez nem lett volna lehetséges. Elsősorban neki kell hálát adnunk az elmúlt huszonöt év kegyelmeiért – hangsúlyozta a székesfehérvári megyéspüspök.

Azon kívánságát is kifejezte a főpásztor, hogy a diákok tanulják meg azt a világszemléletet, mely a hitben gyökerezik, s forrása Isten jelenléte; az örök kincsekre figyeljenek. „Közösen kell munkálkodnunk és áldozatot hoznunk a társadalom minden színterén a keresztény jövőért, az emberhez méltó jövőért, azon az úton járva, amelyet Mindszenty József öröksége jelölt ki számunkra” – fogalmazott Spányi Antal.

Budaörsön 1994 szeptemberében újra megkezdődhetett a katolikus hiten alapuló  nevelés. Az intézmény három évig önálló épület nélkül működött, de 1997. szeptember 1-jén beköltözhetett az új kilenc tantermes, felszentelt épületbe – emlékeztett a szentmise után elhangzott beszédében az alapítók közül Illéssy Mátyás, történelmi időszaknak nevezve a kezdeteket.

Prohászka Jánosné, az iskola volt igazgatója elmondta: a Mindszenty-iskola nem létezne, ha Szentgyörgyvölgyi Zoltán budaörsi plébános nem szorgalmazta volna létrehozását. Bár az akkori diákok szülei az államosítás után már nem járhattak katolikus iskolába, a nagyszülők lelkesedése átragadt az utódokra is; ez adhatott alapot a katolikus oktatás újraindításához. A pedagógusok szívügyüknek tekintették a nevelést, érezhető volt a gyerekek iránti szeretetük. A felmerülő számos nehézség és az intézmény felállítását ellenzők sem tudták legyőzni a szülők, tanárok lelkesedését.

Szabó István, a Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola jelenlegi igazgatója jubileumi köszöntőjében az elmúlt huszonöt év legnagyobb sikerének nevezte, hogy az egész pedagógusközösség felelősséget érzett a rábízott gyermeksorsokért, azért, hogy felnőve érett, komoly, megbízható emberként lépjenek tovább.

Az intézményvezető köszönetet mondott a kezdetektől támogatást nyújtó Székesfehérvári Egyházmegyének, a budaörsi önkormányzatnak, a német nemzetiségi önkormányzatnak, a szülőknek és mindazoknak, akik segítő szándékkal részt vettek az iskola életében. Beszélt az iskola Karizma Alapítványáról is, melynek adományaiból tudják finanszírozni a rászoruló diákokat, és lelki segítségnyújtást is tudnak biztosítani.

A nevelőtestület célja a szeretet és az összetartozás légkörének kialakítása; a magas szintű tantárgyi oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek hazánk, azon belül Budaörs kulturális örökségének és nemzeti hagyományainak megismertetésére – ismertette Szabó István igazgató.

A jubileumi tanév ünnepélyes megnyitóján színvonalas verses-zenés műsort adtak az intézmény tanulói. A templomi ünneplést a Mindszenty-iskolában végzett diákok komolyzenei koncertje zárta.

Az iskolába vonulva a meghívott vendégek és a diákok körében Spányi Antal püspök megáldotta a kibővült és megújult épületet, Isten áldását kérve: tegye mindenkor alkalmassá az intézményt a keresztény értékek befogadására és átadására.

Soltész Miklós államtitkár beszédében Kalazanci Szent Józsefet, a piarista iskolák alapítóját idézve hangsúlyozta: a pedagógus a teljes személyiségével nevel.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria