Idén is indul zarándokvonat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra

Külhoni – 2019. március 12., kedd | 19:15

A Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz június 7-én indul a csíksomlyói pünkösdi búcsúba, és június 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza. Az idei zarándokvonattal kapcsolatos információkat március 12-én tették közzé Budapesten sajtótájékoztató keretében.

A szervezők elmondták, hogy a négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

A Csíksomlyó Expressz a korábbi évekhez hasonlóan Szombathelyről indul, a Sopron–Győr–Komárom–Tatabánya útvonalon érkezik Budapestre, majd a Keleti pályaudvarról, a Székely Gyorssal összekapcsolva, tizenhat kocsiból álló „össznemzeti zarándokvonatként” indul tovább Erdélybe – ismertette Mező Tibor, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője.

Tájékoztatójából kiderült: a vonaton utazó zarándokok június 8-án, szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsún; vasárnap Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak, ahol szentmisén vesznek részt.

A vonatúton Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtenek. Június 9-én, vasárnap a zarándokok egy csoportja az ezeréves határtól az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a gyűjtött adományokat a helyi otthon lakóinak. A program keretében lovasbemutató, sörkóstoló is lesz, majd Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertjével zárul a rendezvény. A zarándokok egy másik csoportja a madéfalvi „pünkösdi forgatagon” vesz részt.

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a zarándokvonatot idén a Szent István király tiszteletére felmatricázott Bombardier Traxx mozdony húzza majd. A kocsik modernek, a vonaton lesz hangosítás és büfékocsi. A zarándokvonat kiemelten fontos a MÁV-Startnak, és a jövőben is mindent megtesznek a 2008-ban indult együttműködésért. A zarándoklat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

Forrás: MTI; Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria