Idén is megrendezik a Szent Miklós-napokat Gyergyóban

Külhoni – 2014. november 20., csütörtök | 9:02

A hagyományoknak megfelelően Szent Miklós püspök ünnepe alkalmából december 4–7. között idén is megrendezik a városnapi rendezvénysorozatot Gyergyószentmiklóson.


2014-ben sem marad el az V. Kárpát-medencei disznótoros főzőverseny, a II. gyergyószentmiklósi forraltbor-készítő verseny, illetve a Gyergyói Seregszemle, de a kísérőprogramok között van fényjáték, fotókiállítás, könyvbemutató, néptáncgála, valamint koncertek majdnem minden műfajban. A Szentmiklósnapok.ro honlapon hamarosan elérhető lesz a rendezvény végleges programja. 

A Szent Miklós-napok keretében december 7-én, vasárnap 11 és 13 órától kerül majd sor a hagyományos disznótoros, illetve a forraltbor-készítő főzőversenyre. Bármely baráti társaság, közösség, civil szervezet, cég jelentkezhet december 3-ig a rendezvény honlapján.

Gyergyószentmiklós önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ a korábbi évek sikerén felbuzdulva 2014-ben is megszervezi a város szervezeteinek és intézményeinek ünnepi felvonulását, a Gyergyói Seregszemlét. A december 5-én, pénteken délután a főtérre vonuló menetbe december 3-án délutánig lehet jelentkezni az info@gymk.ro e-mail címen vagy a 0747256923-as telefonszámon.

Az önkormányzat idén is várja a lakosság javaslatait a Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Díszpolgára címre és a Pro Urbe díjra. A városvezetés évente egy személy számára adományozhat díszpolgári címet. A kitüntetést olyan értékteremtő tevékenységet végző személyek vehetik át, akik jelentős mértékben hozzájárultak a város gazdasági, kulturális, tudományos, természetvédelmi, illetve sport terén való fejlődéséhez vagy emberségben, jótékonyságban példamutatók a közösség számára, legyenek akár román, akár magyar, akár külföldi állampolgárok. 

A Pro Urbe díj hasonlóképp azon személynek adományozható, aki a város fejlődéséhez kiemelkedő mértékben hozzájárult. Mindkét címre javaslatokat tehet bármely gyergyószentmiklósi lakos. A jelöléshez szükséges dokumentumokból összeállított javaslatcsomagokat november 25-i határidővel várják az önkormányzat ügyfélszolgálati irodájában. Az iktatást követően szakbizottságok véleményezik a jelölt személyek tevékenységét, a döntés eredménye pedig a városnapok alkalmával, a dísztanácsülésen kerül nyilvánosságra.

Fotó: Szentmiklosnapok.gymk.ro

Magyar Kurír