Idén is tízezrek vettek részt a nemzetközi ifjúsági imafesztiválon Međugorjéban

2018. augusztus 17. péntek, 12:28

Augusztus 1. és 6. között rendezték meg a bosznia-hercegovinai Mária-kegyhelyen a 29. Mladifest ifjúsági fesztivált, melyre 72 országból érkeztek résztvevők. A szombathely-szentkirályi egyházközségnek kezdeményezésére tizennegyedik alkalommal keltek útra zarándokok a međugorjei eseményre.

A zarándokok lelkivezetője idén is Haller László – jelenleg Pákán, korábban a szentkirályi plébánián szolgáló – plébános volt. A Szombathelyi Egyházmegye több településéről érkezett (szentpéterfai, vasvári, szombathelyi, répcelaki, ikervári, séi, gencsapáti, oszkói, csömödéri) hívek is csatlakoztak a csoporthoz.

A zarándoklat kezdetén – melynek jelmondata a következő volt: Isten igéjéből élni („Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat“, Lk 24,45) volt –, útközben megtekintették Horvátország egyik legnagyobb szabadtéri Mária-szobrát. Međugorjéba érkezve részt vettek az esti rózsafüzér-imádságon és a szentmisén.

Ottlétük első hajnalán keresztutat jártak a Križevac-hegyen, a keresztút titkait ábrázoló domborművek előtt elmélkedve. Este, a Mladifest ünnepélyes megnyitóján a jelenlévők országának tábláival és zászlóival vonultak be a fiatalok. A szentmisén részt vett Luigi Pezzuto pápai nuncius, Henryk Hoser érsek, Međugorje állandó apostoli vizitátora; Marinko Šakota, Međugorje plébánosa; Miljenko Šteko, a hercegovinai ferences rend tartományfőnöke, valamint Ante Vučković spliti plébános.

Az első esti szentmisén 472 pap, a következő napokon több mint 500, pénteken 570 pap koncelebrált; továbbá sokan a szentgyónásnál szolgáltak. A zenei szolgálatot huszonhárom országból – köztük Magyarországról – összegyűlt fiatalok végezték, Damira Bunoze vezetésével. Az imafesztiválon szinkrontolmácsolással tizenhét nyelvre fordították le az elhangzottakat; így a résztvevők magyar nyelven is hallhatták az oltárnál elhangzott előadásokat, tanúságtételeket, szentbeszédeket. Az interneten keresztül élő adásban naponta közel egymillióan kapcsolódtak be a rendezvénybe.

A međugorjei ifjúsági fesztiválon – a kialakult rend szerint – 9 órakor reggeli imádság kezdődik, majd fél tíztől katekézis hangzik el, melyet tanúságtételek követnek a déli harangszóig. Délután négy órakor folytatódnak a tanúságtételek. Hat órától két rózsafüzért imádkoznak, majd a loretói litániát éneklik el együtt a jelenlévők. Este hét órakor szentmise, majd a međugorjei rózsafüzér imádkozása, ezután a kegytárgyak megáldása következik. A késő esti órákban, a nap zárasaként imádságok, elmélkedések hangzanak el a szentségimádáson vagy a Megfeszített előtti kereszthódolaton.

Vasárnap, a fesztivál utolsó napján délelőtt a Szent II. János Pál teremben magyar szentmisén vettek részt a hazánkból érkezett zarándokok, melyen több mint húsz pap koncelebrált, és Kemenes Gábor atya mondott homíliát.

A nemzetközi imafesztivál utolsó esti szentmiséje szentségimádással zárult, melyet hálaadás követett. Hétfőn hajnalban, 5 órakor tartották a Mladifest záró szentmiséjét a Križevacon.

Hazafelé tartva hálaadó szentmisén vettek részt a szombathely-szentkirályi plébánia szervezte zarándoklat résztvevői Horvátország egyik leglátogatottabb kegyhelyén, Makarska közelében.

Međugorjéban nincs semmi látnivaló, nincsenek történelmi, kulturális emlékek, nincs más, csak a béke, az öröm, a kegyelem, amit csak szívvel lehet jól megtapasztalni – írta összefoglalójában Geosits Péter, aki arról is beszámolt, mily nagy élmény megélni az egységet a világ minden tájáról érkező, több tízezer fiatallal, részt venni a szentmiséken, szentségimádásokon, éjszaka felmenni a Jelenések hegyére, pirkadatkor jelen lenni a Križevacon, együtt imádkozva sok ezer zarándokkal, áhítatban.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Bausz Imre

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök