Ideológia helyett életforma – Bősárkányban fogadták a missziós keresztet

2019. május 15., szerda | 9:42

Április 26-tól május 29-ig a Győri Egyházmegyébe „látogat” a missziós kereszt. Május 8–9-én a Győr-Moson-Sopron megyei Bősárkány plébániatemplomában helyezték el a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumát, ahol a helyiek mellett a környékbeli hívek is felkeresték, hogy imádkozzanak előtte.

A bősárkányi Szentháromság-plébániatemplomba látogató hívek május 8-án külön imába foglalták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjait, valamint azon hetvenöt ország képviselőit, akik május 8. és 11. között Budapesten tettek látogatást a 2020-as budapesti kongresszus előkészületeinek jegyében.

A templom a kereszt ott-tartózkodásának ideje alatt folyamatosan nyitva állt az imádságra és elmélyülésre a testvéregyházközségek tagjai számára is: így a két nap alatt különböző közösségek vezetésével és részvételével tartottak rózsafüzér imádságot, előadást és litániát, szentségimádást és virrasztást.

Május 9-én a szomszédos községből, Acsalagról érkezett Fidélia Kórus vezetett áhítatot, majd Kálmán Imre, a Győri Egyházmegye NEK-referense, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet (BJHF) prefektusa tartott előadást. Az előadás keretében Kálmán Imre megnyitotta azt az eucharisztikus csodákat bemutató kiállítást, amelyet a szent életű olasz középiskolás, Isten szolgája Carlo Acutis hozott létre, és amely most a bősárkányi templom hajóiban látható.

Kálmán Imre elmondta, hogy a csodákat bemutató tablókon az a figyelemreméltó, hogy az érintett szent életét is ismertetik, hiszen az Eucharisztiával való kapcsolat mindig személyes. A szentek életpéldáján keresztül, a velük történt csodák hatására erre a személyességre kapunk mi is meghívást, hiszen „az Eucharisztia tanítása, Jézus jelenléte mindig személyes. Csak eucharisztikus hittel tudjuk megérteni azt, hogy Jézus jelenléte nekünk szól. Ettől válik a kereszténység ideológia helyett életformává, ettől válik közösségünk befogadóvá, személyessé.”

Az Eucharisztia segítségünkre van, hogy megtapasztalhassuk hétköznapi, emberi életünk során az isteni dimenziót, amely mindig erőforrásunk lehet. Az Eucharisztia az a jelenlét, forrás, amelyre mindig vágyakozunk, amely ahhoz hasonlít, amikor két szerelmes, vagy családtagok, barátok keresik egymás jelenlétét. Az Egyház életében ilyenek a szentségek, amelyekre mindig éhezünk és szomjazunk – folytatta a prefektus, majd az aznapi zsolozsma egyik zsoltárszövegét idézte, amely éppen a kongresszus mottójához kapcsolódott: „Körtáncban fogják majd énekelni: »Minden forrásom tebenned fakad«” (Zsolt 87,7).

A körtáncot járók ujjongó felkiáltása abból a húsvéti örömből fakad, amely a Krisztushoz való tartozást juttatja kifejezésre – fogalmazott a győri szeminárium elöljárója, aki a missziós kereszt jelenléte kapcsán személyes élményét és emlékeit is felelevenítette a keresztet készítő Ozsvári Csaba ötvösművészről. Úgy emlékszik rá, mint olyan emberre, aki teljesen jelen volt a szentmisék alatt, aki bele tudott feledkezni az isteni, eucharisztikus jelenlétbe: „Olyan ember volt, aki megérkezett, aki hazaérkezett.” 

Ezt követően Kálmán Imre néhány gyakorlati információt is megosztott a jelenlévőkkel a kongresszussal kapcsolatban, majd közös énekkel zárták a megnyitót.  A jelenlévők megtekinthették a tablókat is, amelyeken többek között a Labouré Szent Katalinhoz és a Sienai Szent Katalinhoz kötődő eucharisztikus csodákról is lehet olvasni, de helyet kapott a Buenos Aires-i csoda történetét bemutató tabló is.

A hívek gyertyagyújtással fejezték ki hódolatukat a kereszt előtt. A program szentmisével, agapéval és litániával folytatódott, ennek keretében búcsúztak el a bősárkányi templomban a missziós kereszttől.

Az eucharisztikus csodákat bemutató tablók online is elérhetők a www.miracolieucaristici.org oldalon.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Panni Fotó

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle