Ifjúsági szinódusra készülnek a piaristák

Megszentelt élet – 2018. február 23., péntek | 13:16

A piarista rend saját szinódussal készül a 2018 októberi, „Fiatalok, hit, hivatástisztázás” témájú püspöki szinódusra; arra kérik a rájuk bízott fiatalokat, hogy az iskolákban vagy a szinódusi foglalkozásokon, beszélgetéseken aktívan osszák meg gondolataikat, véleményüket.

2018 októberében rendezik meg a „Fiatalok, hit, hivatástisztázás” témájú püspöki szinódust, melyet Ferenc pápa hívott össze azzal a céllal, hogy megtudja, mit gondolnak a fiatalok Istenről, az Egyházról és önmagukról. Ez az esemény a fiatalokat teljes életre nevelő piarista rendnek is különösen fontos, ezért egy saját piarista szinódussal is csatlakoznak az egyetemes egyház tanácskozásához.

„Szinódusunk »Veled több« mottója gondolkodásra ösztönöz bennünket arról, hogy mi az közösségi és egyéni szinten is, ami által több tud lenni Egyházunk, a piarista rend, a közösségünk és a saját életünk. Egyben kutatjuk, hogy miként igaz ránk a mottó abból a perspektívából, hogy többek vagyunk Isten, az Egyház, a piarista lelkiség és hivatásunkkal vagy hivatásunk keresésével való kapcsolatunk által. A piarista szinódus ezért folyamatos együtt gondolkodás a fiatalokkal. A közeljövőben arra kérjük a ránk bízott fiatalokat, hogy az iskoláinkban vagy a közösségi találkozások alkalmával tartott szinódusi foglalkozásokon, beszélgetéseken aktívan osszák meg nevelőikkel és egymással gondolataikat, véleményüket. Így létrejön egy kölcsönös reflexió hitünkről, az Egyházról és a hivatásról. Bízunk abban, hogy a piarista szinódus olyan megújulásra inspirál bennünket, mely nem áll meg gondolatok szintjén, hanem tettekben is megmutatkoznak gyümölcsei” – összegzi a piarista szinódus céljait és folyamatát Szakál Ádám SP, a magyar rendtartomány ifjúságpasztorációért és hivatásgondozásért felelős asszisztense.

A magyar tartományban a januárban meghirdetett piarista szinódussal kezdetét vette az áprilisig tartó előkészítő folyamat. A piarista szinódust koordináló generálisi csapat a tartományonként beküldött anyagokat összesíti és eljuttatja a szinóduson részt vevő szerzetesek részére, ezáltal is segítve tanácskozásukat. Az európai tartományokat érintő találkozó július 29. és augusztus 2. között lesz Salamancában. Ennek eredményét eljuttatják majd a szinódust előkészítő bizottsághoz, így a Szentatya és a szinóduson résztvevő atyák a piaristák meglátásaival gazdagodva tudnak tanácskozni a meghirdetett témákról októberben.

Ferenc pápa felhívása az egész Egyháznak, így nekünk is szól. Lehetőség és egyben kihívás is, hogy minden eddigihez képest koncentráltabban, felelős szabadsággal és a dialógus jegyében figyeljünk a fiatalok „hangjára”, ami jobbá, szebbé és éltetőbbé formálhatja közösségeinket és az Egyházat.

A szinódusi események folyamatosan nyomon követhetők a magyar tartományi és a szinódusi Facebook-oldalon, valamint a piarista szinódus honlapján.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria