Ifjúsági találkozót tartottak Nagypeleskén

Külhoni – 2015. július 29., szerda | 11:57

Július 20. és 26. között, harmadik alkalommal tartottak ifjúsági találkozót Nagypeleskén. A kilencven táborozót a görögkatolikus parókia fogadta – tájékoztatta szerkesztőségünket Pallai Béla.

A PIT elnevezésű nyári, ifjúsági találkozó jelmondatául a szervezők a következő idézetet választották: „... mint Illés a pusztában”. A tábor ugyanis Illés próféta napján kezdődött, és a résztvevőket szinte pusztai körülmények várták.

A kilencven táborozót a görögkatolikus parókia udvarán sátrakban szállásolták el. A táborban részt vett a Romániai Máltai Segélyszolgálat Szatmárnémeti kirendeltségének hivatásos önkéntes csapata, akik harminckét gyermeket hoztak magukkal. A táborlakók többsége Szatmárnémetiből és Nagypeleskéről érkezett, de voltak Pusztadarócról, Szárazberekről, Láíáriból, Batizról, Debrecenből, sőt Ausztriából is.

A tábor első három napja a német nyelv tanulásával telt. A korábbi táborok nyomán idén is volt képzőművészeti oktatás, melynek keretében nyakékek, karperecek, fülbevalók készültek. A gyerekek kiformázták és agyagba öntötték a Szent Miklós-ikon karcolatát, valamint a keresztény hit legősibb szimbólumát, amely a görög iktüsz (IXΘYΣ), azaz hal szót. Ezeket az érméket kiégették, és a tábor végén minden résztvevő ajándékba kaphatta.

A tábor napjainak fontos alkotóeleme volt a lelki feltöltődés lehetősége. A fiatalok az úti ikon előtt és a templomban gyűltek össze, hogy a helyi parókus vezetésével imádkozzanak.

Programjuk fontos része volt az úgynevezett kupakolás, mely a résztvevők beszámolója szerint igen kimerítő foglalatosság. Az elmúlt évben 50 ezer darab pillepalack kupakjából sikerült elkészíteni a peleskei Istenszülő-ikont, idén még nagyobb alkotásra vállalkoztak a táborozók: a máltais gyerekek logót alkottak maguknak a kupakokból.

A kupakokat számukra folyamatosan gyűjtik a Szatmár megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai, több iskola tanulói Szatmáron, Pusztadarócon, Túrterebesen, Budapesten, Nyíregyházán, Máriapócson, Nyíracsádon.

A Védd a környezeted! mottó jegyében a tábor résztvevői fákat is ültettek. Ezt Halász József volt nagypeleskei lakos kezdeményezte, aki húsz fenyőfát adományozott a nagypeleskei görögkatolikus egyháznak.

Új, sikeresnek bizonyult program volt a táborban Bálint Katalin iskola- és klinikai szakpszichológus Önismeret, társismeret és drámajátékok elnevezésű játékos foglalkozása. A foglalkozásokon a gyermekek a tábor mottóját alapul véve egyéni, páros és csoportos játékok során olyan kérdésekre kerestek választ, mint Ki vagyok én?, Hogyan tudok beilleszekedni egy adott csoportba?, Tudok-e hitelesen kommunikálni?, Meg tudok-e hallgatni másokat?, Mások meghallgatnak-e engem?, Milyen konfliktusmegoldási módszereket tudok alkalmazni?. A játékok mellett a szervezők lehetőséget biztosítottak a pszichológussal való egyéni beszélgetésekre is. Ezzel a lehetőséggel a gyerekek nagy számban éltek.

A hagyományőrzés jegyében a falubeliekkel összefogva egy igazi falusi lakodalmat jelenítettek meg. A konyhások négyszáz fánkot sütöttek, amit a lakodalmas menet minden résztvevője örömmel fogyasztott.

Szent Anna elhunytának ünnepén, július 25-én a falu hagyományát követve processzióval vonultak a táborozók a temetőbe, és ott fejet hajtottak az egykor kolerában elhunytak előtt. Száznegyvenkét év után idén először olvasták fel azok neveit, akik annak idején elhunytak. A menetben a gyerekek vállukon vitték a Nagypeleskei Itenszülö-ikon másolatát.

A tábort Szent Liturgia, majd pedig a falu művelődési házában az öt csapat vetélkedője zárta július 26-án.

Fotó: Nagypeleskei parókia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria