Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

2018. június 18. hétfő 19:59

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Közel harmincéves hagyomány, hogy a papszentelés előtti délután gyalogos zarándoklatot szerveznek a Pécsi Egyházmegye hívei. Ennek során Mecseknádasdról Püspökszentlászlóra, majd Pécsre, a papszentelés ünnepére gyalogolnak a zarándokok, akik a megtett utat a szentelendőkért ajánlják fel.

Az elmúlt években a cserkészek és a papnövendékek is rendszeres résztvevői e zarándoklatnak, amelyet Udvardy György pécsi megyéspüspök vezet.

A főpásztor az indulás előtt kiemelte a papok felelősségteljes feladatát: „Szükséges, hogy legyen, aki hirdeti az igét, ünnepli a szentségeket, a szegényekhez és a fiatalokhoz is fordul, azaz aki Isten életét teszi jelenvalóvá egyházmegyénkben.”

„Azok a közösségek, ahol valamilyen okból alacsonyabb a lelkipásztori jelenlét, csupán néhány év alatt széthullhatnak. Imádkozzunk tehát a most szentelendőkért, hogy felelősséggel végezzék munkájukat, valamint imádkozzunk azért is, hogy mindig legyen utánpótlás a papságban”– kérte a megyéspüspök.

A szentelendők nevét jelző szalagot idén is elhelyezték a kereszten, amely a zarándoklatot vezette. Püspökszentlászlón Udvardy György szentmisét mutatott be.

Június 16-án, szombaton 10 órakor a pécsi székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén a Pécsi Egyházmegye papjai és számos más meghívott lelkipásztor jelenlétében Udvardy György megyéspüspök Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket szerpappá; Fekete Zoltánt és Lábár Tamást áldozópappá szentelte.

A szentelendők a bemutatásuk után a teljes önátadás jelenként arcra borulva hallgatták a Mindenszentek litániáját, majd beöltözésüket követően a jelen lévő papság minden tagja kézrátétellel fogadta őket – a hagyományok szerint.

A most szenteltek első újmisés áldását a főpásztor kérte, aki a szentmisén mondott homíliájában a szentírási részletben elhangzó esküről beszélt: „Az eskü, az ígéret kapcsolat; ahhoz tiszta beszéd szükséges. Az igenek legyenek igenek, a nemek pedig nemek. Ti meghallottátok Isten papságra hívó szavát, kimondjátok a csupán egyszer kimondható igent Isten hívására. Igent mondtatok arra, amit jónak gondoltok. Ti azt akarjátok, amit Isten akar. Isten akarata az, hogy mi üdvözülhessünk. Jézus Krisztus az Atya megdicsőülése mellett döntött, és ebben az isteni igenben az Egyház szándéka nyilvánul meg.”

A főpásztor rendelkezése szerint a diakónusok Esztergomban fejezik be tanulmányaikat. Fekete Zoltán Szekszárdon folytatja lelkipásztori tevékenységét, Lábár Tamás pedig Rómában egyháztörténelmi tanulmányait.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-falaidra-jeruzsalem-oroket-allitottam-szent-anyos-puspok-unnepe-tihanyban
„Falaidra Jeruzsálem, őröket állítottam…” – Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

A Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án a tihanyi bencések és az egyházközség hívei barátaikkal és vendégeikkel – pannonhalmi, győri és bakonybéli szerzetestestvéreikkel; csornai premontreiekkel és zirci ciszterciekkel, egyházmegyés paptestvérekkel, a veszprémi szeminárium elöljáróival és növendékeivel és a bencés öregdiákokkal.

16:02
emlekules-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere-budapesten
Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten

Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben.

13:15