II. János Pál ajándéka Teréz anya számára: hajléktalanotthon a Vatikán mellett

Kitekintő – 2016. augusztus 29., hétfő | 19:53

Szent II. János Pál pápa és Kalkuttai Boldog Teréz anya közösen álmodták meg és avatták fel 1988-ban a Vatikán közelében a Mária ajándéka (Dono di Maria) elnevezésű otthont, amelyben Teréz anya nővérei és önkéntesek gondoskodnak a hajléktalanokról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az épület a Hittani Kongregáció épülete mellett található, néhány lépésre a Szent Péter tér bal oldali oszlopsorától. A Szeretet Misszionáriusai nővérek vezetik az intézményt, az önkéntesek segítségével ételt és szállást adnak hajléktalanoknak.

2008 januárjában, az alapítás huszadik évfordulója alkalmából XVI. Benedek pápa is ellátogatott az otthonba, hogy kifejezze háláját a nővéreknek és az önkénteseknek, valamint kifejezze közelségét a szegényekhez és a hajléktalanokhoz. Az otthon elnevezéséről elmélkedve a következőket mondta: „Aki az ajtótokon kopogtat, annak a számára valóban Mária ajándéka, hogy a nővérek és az önkéntesek szerető karjai fogadják. Mária ajándéka, hogy jelen vannak olyanok, akik meghallgatják a szükséget szenvedőket, és ugyanazzal a hozzáállással szolgálják őket, amely az Úr anyját arra vezette, hogy készségesen elinduljon Erzsébet felé. Az evangéliumi szeretetnek ez a formája legyen mindig a hivatásotok pecsétje és megkülönböztető jele, hogy az anyagi segítségen túl Krisztusnak ugyanazt a szenvedélyes szeretetét, Isten fénylő mosolyát tudjátok közvetíteni mindenkinek, akikkel találkoztok, amely szeretet és mosoly áthatotta Teréz anya létezését.”

Ferenc pápa 2013. május 21-én látogatott el az otthonba, annak emlékére, hogy II. János Pál pápa huszonöt évvel azelőtt Kalkuttai Teréz anyának ajándékozta az épületet. Az egyházfő atyaként, személyesen köszöntötte, meghallgatta, megáldotta, megölelte azokat, akik szegénységben, szenvedésben és kirekesztettségben élnek. A Szentatya már távozni készült az intézményből, amikor észrevette, hogy nem fogott kezet néhány ott élő szegénnyel. Magához hívta őket, és sorban mindegyikőjüket megölelte.

„Láthatóvá teszitek az egyház szegények iránti szeretetét. Mindennapos szolgálatotokkal olyanok vagytok – amint a zsoltár mondja –, mint Isten keze, amely kielégíti minden élő éhségét. Milyen sokszor hajoltatok le az elmúlt években azokhoz, akik szükséget szenvedtek, és mint az irgalmas szamaritánus, a szemükbe néztetek, a kezeteket nyújtottátok, hogy felemeljétek őket. Türelmes és odaadó módon milyen sok éhes szájat lakattatok jól! Milyen sok sebet bekötöztetek, különösképpen a lelki sebeket!” – szólt csodálattal Teréz anya nővéreihez és az önkéntesekhez.

„Az otthon szó jellemzője, hogy családias hangzása van, azt a melegséget, szeretetet idézi fel az emberben, amelyet a családban tapasztalhatunk meg. Az otthon a legnagyobb emberi gazdagságot is jelenti, a találkozás gazdagságát, olyan emberek kapcsolatát, akiknek különbözik az életkoruk, kultúrájuk, élettörténetük, de együtt élnek, és kölcsönösen segítik egymás növekedését…” – jellemezte Teréz anya nővéreinek otthonát Ferenc pápa. Külön kiemelte, hogy az épület a Vatikán és Róma határán fekszik, az egyházat és Róma városát is arra buzdítja, hogy éljen egyre inkább úgy, mint egy család, legyen befogadó, figyelmes, testvéries otthon.

Forrás: Zenit.org, Vatican.va

Fotó: Beata Madre Teresa di Calcutta/Facebook; Zenit.org, Lavignadelsignore.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria