II. János Pál-szobor Szarajevóban

Kitekintő – 2014. március 29., szombat | 12:27

A lengyel pápa szentté avatása alkalmából II. János Pálról készült szobrot avatnak a muzulmán többségű Szarajevóban – jelentette be a bosnyák katolikus egyház. A La Croix összeállítását közöljük.

A szobrot április 30-án, három nappal II. János Pál pápa szentté avatása után leplezik le a bosnyák fővárosban.

„Nem feledkezhetünk meg arról az emberről, aki olyan sokat küzdött azért, hogy Bosznia-Hercegovinában béke és jogegyenlőség legyen” – nyilatkozta a sajtónak Vinko Puljic bíboros, Szarajevó érseke. II. János Pál számos alkalommal imádkozott Bosznia békéjéért az 1992-től 1995-ig tartó vallási-etnikai háború idején.

A lengyel pápa közel három méter magas szobrát a szarajevói katedrális előtt állítják majd fel, ahonnan II. János Pál 1997-es boszniai látogatásakor üdvözölte a népet. II. János Pál 2003-ban is járt Boszniában, ekkor Banja Lukába, a boszniai szerbek fővárosába látogatott el.

„II. János Pál pápa 263 alkalommal beszélt Bosznia-Hercegovináról (...). Hangsúlyozta Bosznia jelentőségét az ökumenikus párbeszéd terén, és szorgalmazta az etnikai és vallási különbségeken felülemelkedő, békés együttélést” – mondta el Franjo Topic, a Napredak elnevezésű Horvát kulturális társaság elnöke.

2010-ben egy nyilvános vita során több muzulmán polgár is tiltakozott a szobor felállítása ellen Szarajevóban, egy imám egyenesen provokációnak nyilvánította a tervet, egy másik muzulmán résztvevő pedig a szobor lerombolásával fenyegetőzött. Franjo Topic ennek ellenére úgy véli, hogy „a lakosság döntő többsége támogatja a szobor felállítását.”

Magyar Kurír