III. Junan szír pátriárka: A Közel-Keleten zajlik a II. világháború óta a legnagyobb exodus

Kitekintő – 2015. október 9., péntek | 8:02

A II. világháború óta a legnagyobb kivándorlás – jellemezte III. Ignác Juszuf Junan, a szírek antióchiai pátriárkája a Közel-Keleten, Szíriában fennálló drámai helyzetet, amelynek része a keresztények elüldözése a térségből.

Aki úgy dönt, hogy szülőföldjén marad, mindenféle erőszak és visszaélések elviselésére kényszerül. A pátriárka annak a kívánságának ad hangot, hogy a nemzetközi közösség konkrét lépéseket tegyen a helyzet megoldására, szívén viselve a keresztény közösség sorsát. A konfliktus kitörése előtthöz képest mára kevesebb mint a felére csökkent a keresztények száma Szíriában.

A szírek antióchiai pátriárkája egyes országok közel-keleti külpolitikájával kapcsolatban erős kritikát fogalmazott meg: „Hibásan értelmezték a helyzetet. Nem lehet exportálni a nyugati demokráciát olyan országokba, ahol nincs egyértelmű elkülönülés vallás és állam között, ahol úgynevezett vallási hegemónia uralkodik. Bármit is tesznek, nem leszünk képesek javítani ezt a fajta demokráciát” – hangsúlyozta Junan pátriárka Detroitban.

A szír pátriárka szerint a Nyugat ambiciózus terve Szíriát illetően „az ország történelmének és demográfiájának nagyon leegyszerűsített elemzésén alapul. A szíriai helyzet nagyon összetett, mert számos kisebbségi csoport van, amely fél az iszlám totalitarizmustól”. Aggodalmát fejezte ki az országban békésen élők sorsa és Szíria jövője iránt. Junan pátriárka kijelentette, hogy nem áll sem a kormány, sem a politikai pártok oldalán. „A szíriai nép mellett állunk. Egy rejtett terv következménye, hogy az egész régiót egyfajta »cunami« érte, amelynek eredménye a keresztények üldözése és menekülése. A keresztények célpontba kerültek, és emiatt szenvednek továbbra is” – mutatott rá.

Míg a keresztények szenvednek az egész régióban, a nemzetközi közösség teljes közömbösséggel viseltetik irántuk. „Nagyon szomorú, hogy a nyugati országok más problémák miatt aggódnak ahelyett, hogy gondolnának arra a veszélyre, amely a közel-keleti keresztényeket fenyegeti” – idézi III. Ignác Juszuf Junan pátriárka szavait a L’Osservatore Romano vatikáni napilap október 7-i száma.

Szerdán a pápai általános kihallgatáson jelen voltak iraki menekült családok a Szent Péter téren. Ferenc pápa nagy szeretettel köszöntötte őket. A szinóduson is szó van azoknak a keresztényeknek a drámájáról, akiknek el kellett hagyniuk Szíriát és Irakot a háború és az Iszlám Állam erőszakos cselekményei miatt. A közel-keleti keresztény családok vészkiáltását a szír katolikus pátriárka megosztotta a Vatikáni Rádió hallgatóival is.

Az orosz bombázás kapcsán elmondta, hogy a katonai fellépést nem lehet kizárni, mert az ellenfél nem érti a párbeszédet, a kiengesztelődést, sem a demokratikus folyamatot. Különösen a nyugati országokat figyelmeztette, hogy olyan személlyel nem lehet párbeszédet folytatni, aki meg akar ölni. Junan pátriárka hangsúlyozta: Meg kell védeni magunkat és a családunkat. Három-négy hónapja elrabolták Jacques Murad atyát és kétszáz keresztényt Szíria középső részén. Jelenleg Homszban vannak – és mit tehetnek? Át kell térniük az iszlám hitre, és fizetniük kell a muzulmán adót. A Nyugat teljes közönnyel figyeli ezt az aberrációt.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet a bombázások során a civil lakosságot  megvédeni, Junan pátriárka elmondta: ha nem koordinálják a légi csapásokat a területen levő szír hadsereg segítségével, akkor nem érnek el semmilyen eredményt, mert az ellenség nagyon ravasz, nagy pénzügyi támogatással rendelkezik, és rengeteg zsoldos van köztük a világ minden részéről, akik beépülnek a civilek közé.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria