Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson

Külhoni – 2014. július 31., csütörtök | 13:49

Márton Áron püspökre emlékeznek augusztus 30-án, szombaton Csíkszentdomokoson. Az ünnepség szentmisével kezdődik, amelyet Tamás József segédpüspök mutat be a jelen lévő papokkal – közli a Rómkat.ro.

A Márton Áron Múzeum immár harmadik éve szervez megemlékezést és konferenciát a püspök születésnapja alkalmából, szülőfalujában, Csíkszentdomokoson.

Az idei, augusztus 30-án tartandó megemlékezésen a szentmisét követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről, történeti jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári források tükrében, bérmaútjairól, a kortárs művészekkel való kapcsolatáról, a szülőfalujában élő emlékekről, valamint boldoggá avatási eljárása jelenlegi helyzetéről. Előadók: Marton József nagyprépost, teológiai tanár; Balogh Margit történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatója, valamint Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora. Egy gyulafehérvári diakónus bemutatja Márton Áron érseki levéltárban található gazdag fényképhagyatékát, továbbá részletek hangzanak el a Mária Rádió által gyűjtött kortársi visszaemlékezésekből is.

Az előadások után Xantus Gábor filmrendező Márton Áronról készült alkotását, az Emelt fővel című dokumentum-portréfilmet tekinthetik meg a résztvevők, majd meghallgathatják a film keletkezésének és felújításának körülményeiről a rendezővel és munkatársával, Jakab Gáborral folytatott beszélgetést.

Az érdeklődők megtekinthetik a helyi Márton Áron Múzeumot.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a budapesti Márton Áron Társaság támogatja.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria